4 tips som sørger for at jobben blir din

Som jobbsøker er det én spesiell sak du skal være bevisst på, og det er en leders store frykt for å ansette feil person. En feilansettelse vil ikke bare påvirke lederens og avdelingens økonomiske resultat, men kan også få negative følger når det gjelder arbeidsmiljø og eksterne relasjoner, for eksempel opp mot kunder og samarbeidspartnere. Derfor må du sørge for at den som rekrutterer blir mest mulig sikker på at du er riktig kandidat til jobben. Her er 4  tips som hjelper deg på veien.

1. Behovsavklaring

En rekrutteringsprosess kan godt sammenlignes med et hvilket som helst kunde- eller leverandørforhold, hvor du som kandidat er leverandøren. Som i alt salg vil den som har gjort den beste behovsavklaringen og som har det best tilpassede produktet vinne salget. Sagt på en annen måte – sett deg godt inn i kundens situasjon. Du tilbyr din kompetanse – din erfaring – men hva er viktig for kunden, den ansettende lederen?

Gjør grundig research hvis dette er jobben du vil ha. Først og fremst må du spare på utlysningsteksten. Du bør også samle informasjon om selskapet eller organisasjonen gjennom tilgjengelige kilder. Det kan være alt fra internett til folk du kjenner. Du har også lov til å stille spørsmål under et intervju. Mitt tips til deg er at du må spørre om alt du lurer på. Alt fra hvem som er potensielle kolleger, arbeidsmiljøet, til hvilke mål som er satt for den stillingen du søker – og hva de tenker om fremtiden. Den informasjonen du samler her vil vise seg å bli helt avgjørende når det endelige slaget skal stå.

2. CV og søknadsbrev

Du må ha en CV som viser at du har den kompetansen som etterspørres i stillingsutlysningen. I tillegg må du skrive et søknadsbrev som understøtter de viktigste «salgsargumentene». Hvorfor skal de skal velge deg? Bruk det du fant i behovskartleggingen smart. Du må være ærlig og sannferdig. Løgner blir avslørt før eller siden – det er bare pinlig. Og ikke minst unødvendig.

3. Vær tilgjengelig

Vær tilgjengelig når du har sendt inn en søknad. Sjekk også din mobilsvarer. Er den hilsenen du har lagt inn egnet for en fremtidig arbeidsgiver? Hvordan er det med din private e-postadresse? Du heter vel ikke kongenavpoker@you.no eller elskervodka@me.no? Tenk over om adressen er med på å bygge tillit.

4. Vær den ideelle kandidaten

Er du med i finaleheatet for drømmejobben, skal du vite at arbeidsgiver allerede har sjekket ut at du har den bakgrunnen og den minimumskompetansen de ser etter. Du har klart å bygge tillit underveis i prosessen gjennom å vise til hva du har lyktes med gjennom utdannelsen, prosjekter du har deltatt i og oppgaver du har løst. Det er nå du skal bruke alle krefter på sette inn det avgjørende støtet. Kom med gode eksempler på hvorfor du er en ideell kandidat. Hvordan du vil håndtere ulike utfordringer som du nå vet ligger i stillingen. Vis at du har selvtillit, men unngå å være brautende. Behold også en viss ydmykhet når det gjelder oppgaver du ikke har mye erfaring med, men fortell hvordan du vil gå frem for å løse disse. Smil og vis at du bare er et menneske.

Lykke til!

Flere jobbsøkertips finner du på adecco.no

1 thought on “4 tips som sørger for at jobben blir din”