5 måter å ødelegge et jobbintervju på

Posted on

Jobbintervjuet er inngangsporten til en ny jobb. Disse tabbene bør du forsøke å unngå dersom du har søkt drømmejobben.

For en tid tilbake skrev Alison Green en artikkel om ulike intervjutabber på sin amerikanske ledelsesblogg «Ask a Manager». Jeg har spurt norske rekrutteringskonsulenter og hodejegere om hva de mener er det viktigste å unngå på et jobbintervju. Dette er rådene de kom med:

1. Upassende fremtoning

Uhøflig eller dominerende fremtoning. Jobbsøkere som avbryter intervjueren eller oppdragsgiver, eller som viser en manglende vilje til å lytte, oppfattes gjerne som lite sosialt sensitive. Hvis du tidligere har fått tilbakemeldinger på at du kan ta litt mye plass og tenderer til å være dominerende, forsøk å være noe mer lyttende under intervjuet. Forsøk å lytte og stille spørsmål fremfor at du prater om hva du mener og tenker hele tiden. Intervjuet bør på ingen måte være en monolog.

2. Manglende interesse

Noe av det som skuffer en hodejeger aller mest er dersom jobbsøkeren utbryter under intervjuet: «Hva var denne stillingen igjen, sa du?» Dersom du ikke har noe engasjement for en stilling er det liten vits i å møte opp på intervju. Forbered deg grundig til et jobbintervju, blant annet ved å lese stillingsannonsen grundig. Noter gjerne stikkord om stillingen og de spørsmålene du ønsker å stille i forkant av intervjuet, og ta med deg dette inn i intervjuet.

3. Du er helt enestående

Å fremstå som en perfekt person uten noen svakheter. Jeg har selv til gode å møte en person uten noen mindre sterke sider. Sannsynligvis har du noen egenskaper eller handlingsmønstre som ikke alltid er like hensiktsmessige. Trolig har du selv og ikke minst de som omgås deg lagt merke til disse tendensene. God selvinnsikt er noe som vitner både om en viss evne til selvrefleksjon og ydmykhet. Dette er egenskaper som hodejegere og fremtidige arbeidsgivere ser som en styrke i de aller fleste stillinger.

4. Upassende klesstil

Det er viktig å tenke over hensikten med et jobbintervju. Det skal være en arena for å vurdere hvorvidt du er en kandidat som vil kunne mestre jobben, om du er motivert for stillingen og om du er en person som andre vil trives å arbeide sammen med. Dersom du har kledd deg upassende med tanke på forventet kleskode i stillingen, kan dette potensielt bidra til å forstyrre eller motarbeide opplevelsen av deg som en godt egnet kandidat. Eksempler på slike forstyrrende elementer kan være dyp utringning, mange smykker, parfyme eller tung sminke. Husk at konteksten i denne sammenheng er jobb og ikke fest.

5. Sterk kroppslukt

Ubehagelige eller sterke lukter oppleves vanligvis som sjenerende under et jobbintervju. Dersom du røyker, er plaget med kroppslukt eller har spist sterkt krydret mat kan det jo være lurt å ta en dusj, skifte klær og pusse tenner før du stiller til intervju. Pastiller kan også være greit, men unngå tyggegummi under jobbintervjuet.

 

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *