5 myter om frykt for å miste jobben

Vi hører daglig om uroen i Hellas, krisepakker, sterk norsk valuta osv. Mange forteller meg om kolleger som snakker om egen utrygghet i jobben.

Det er normalt å tenke slik, men sjelden nødvendig.


Jeg har truffet mange personer som har mistet jobben. Det første de gjør er å «se seg i speilet», og snakker mye om hvor bra ting var før. Å rette blikket fremover kan gi en følelse av usikkerhet og frykt.

Den store kontrasten til en slik situasjon er når vi bytter jobb frivillig. Da er endringen kjempespennende og vi kan nesten ikke vente med å starte i ny jobb. Dessuten har vi ofte begynt å tenke på alt det skal bli godt å komme bort fra.

Jeg tror at en god håndtering av noe så vanlig som å engste seg iblant, starter med noe så enkelt som å akseptere at forandringer skjer hele tiden. Mange av forandringene er dessuten spennende og ofte til det bedre.

5 myter

Jeg møter så å si alltid disse oppfatningene hos mennesker som er i ferd med å miste jobben:

  1. Jeg må regne med å gå endel ned i lønn.
  2. Kravene i andre bedrifter er helt annerledes og jeg når ikke opp i konkurransen.
  3. Jeg kan ikke selge meg selv i et jobbintervju.
  4. Jeg kommer til å trenge lang tid på å skaffe meg en ny jobb.
  5. Min jobb er tross alt nokså enkel, og jeg kan egentlig ikke så mye.

Sannheten

Etter mange år i bransjen har jeg erfart at mytene ikke stemmer. Dette er sannheten:

  1. De som ufrivillig mister jobben går som regel opp i lønn i sin neste jobb.
  2. Andre arbeidsgivere blir ofte veldig imponert når du forteller dem hva du har   bidratt med i din gamle jobb.
  3. Intervjuere er ikke interessert i å høre på rå selgere. De vil høre på kloke, reflekterte jobbsøkere som har god selvinnsikt.
  4. De fleste har sikret seg ny jobb innen 2 måneder.
  5. De fleste er ikke bevisst på alt de kan når de har vært lenge i samme jobb. Vi tar vår egen erfaring og kompetanse for gitt. Alle som skaffer seg litt innsikt rundt sin egen ”tause” kompetanse og erfaring, blir nokså stolt av det de finner.

Kort oppsummert: Det viktigste er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det.

Ha en fin og fryktløs dag!