5 tips når du skal ta viktige valg

Skal, skal ikke. Vil, men tør kanskje ikke. Kan, men så blir du usikker på om det er riktig for deg. Hver dag tar vi valg som påvirker livet vårt. Noen valg er enkle å ta, man får jo en viss erfaring etter hvert. Så har vi de litt vriene og viktige valgene, som å velge ut en retning for karrieren.

Hvis du virkelig vil

Hvis du virkelig vil noe som kan sette fart på karrieren din, ikke lytt til den indre stemmen din som tviler og snakker deg ned – klart du kan! Er det lite som står på spill, så ta sats og hopp i det! Tenk hva du kanskje går glipp av hvis du blir stående på sidelinjen. Og skulle det bli en nedtur, så har du uansett lært noe du sikkert kan bruke senere. Også kalt erfaring.

Et vanskelig, viktig valg

Står du overfor et vanskelig valg som vil bety mye for karrieren din, søk råd hos en veileder. Bare det å lufte tankene og si ting høyt kan gi deg en god retning for å få løst floken. Lytt med åpent sinn og ta med deg gode råd som får deg videre i prosessen. Valget må du uansett ta selv.

Mange hensyn å ta?

Noen ganger kan det være mange hensyn å ta, og da gjelder det å få god oversikt før du bestemmer deg. Skriv ned alle mulige scenarier, og del listen inn i «pluss» og «minus». En slik ryddesjau klarner opp i tankene! Plutselig ser du kanskje hva som er riktig for deg.

Hm … fremdeles usikker

Hvis du fortsatt vipper kan det være lurt å få et par nye øyne på saken. Gå gjennom listen med en person som vil deg vel. Diskuter åpent og fritt, uten å tenke på eventuelle kostnader. Det viktigste er at du finner ut av hva som antakelig er det beste valget for deg.

Du vil, men har ikke råd?

Hvis du er klar på at du virkelig vil noe, men så blir utgifter en utfordring – vit at det finnes mange muligheter for støtte. Lån og stipend er jo nærliggende, men sjekk ut om det finnes et legat som passer for deg. Det finnes et hav av støtteordninger der ute! En omfattende oversikt over alle legater i Norge finner du her.

Lykke til!

Illustrasjonsbilde: unsplash.com