5 tips for et vellykket jobbintervju

Jobbintervjuet er inngangsbilletten din til jobben. Det er med andre ord vel verdt en investering. Du har sendt CV, kanskje snakket med rekrutteringsansvarlig på telefon og får beskjed om å stille til intervju. Hva gjør du nå?

Forbered deg

Det kan ta tid å finne ”drømme­jobben”. Derfor må du sørge for å være forberedt når sjansen dukker opp. Du må være trygg når du presenterer dine beste kvalifikasjoner og egenskaper for potensielle arbeidsgivere. Du må med andre ord være et effektivt intervjuobjekt – og du må være godt forberedt.

1. Les deg opp om selskapet. Finn ut så mye som mulig – om historikk, dagens situasjon og selskapets fremtid. Du kan bli bedt om å svare på spørsmålet: Hva vet du om oss? Noen kilder: Rekrutteringsrådgiveren, internett, magasiner og tidsskrifter, årsrapporter, venner og kolleger.

2. Forbered svar på mulige spørsmål. Det er noen spørsmål som går igjen i intervjuer. Tenk gjennom hva du vil svare når det gjelder:

Motivasjon – virker du spesielt interessert i denne stillingen?

Engasjement – brenner du for oppgavene?

Kjemi – vil du passe inn?

Resultater – hva har du oppnådd tidligere?

3. Gjør research. Husk at intervjuet er den beste muligheten du har til å få et innblikk i stillingen og selskapet. Finn ut hvordan dine erfaringer og talenter kan bidra til selskapets vekst og inntjening.

4. Hvordan presentere seg selv. Du må på kort tid trekke frem dine mest salgbare egenskaper og erfaringer, så vær effektiv. Hva er dine sterke sider, og hva svarer du hvis du blir bedt om å trekke frem noen mindre sterke? Les gjennom søknaden din i forkant av intervjuet. Hvorfor er du den rette for stillingen? Er det noe du kan utdype? Legge til?

5. Ta med jobbannonsen på intervju. Spar på utlysningsteksten og ha den i bakhodet når du stiller til intervju.

 

Klar?

Stress ned. Husk at disse menneskene i utgangspunktet liker det de allerede vet om deg, og at arbeidsgiveren som regel er like spent som deg. De har, forhåpentligvis, jobbet mye med å plukke ut aktuelle kandidater og har store forventninger.

Bare det å få komme til et jobbintervju er en seier i seg selv! Du er kvalifisert, nå skal du skille deg ut fra de andre kandidatene. Vær engasjert, offensiv og blid.

2 thoughts on “5 tips for et vellykket jobbintervju”

  1. Hei Nicholay,
    Tusen takk for den nyttige og relevante kommentaren. Det å vise til hva man faktisk har prestert og oppnådd er uovertruffent med tanke på å sannsynliggjøre hva du kan bidra med.

    Hilsen fra
    Helene

  2. Dette var en fin liste som er nyttig for de fleste kandidater. Jeg jobber selv med rekruttering og vil kanskje legge til et tips til:

    Vis det, ikke si det. Med dette menes at du må vise til konkrete resultater, ikke bare si at du har visse egenskaper. Dersom du for eksempel mener at du er en god selger, så vis dette ved å gi noen eksempler på veksttall eller omsetningsøkning.