Hvordan forstå større sammenhenger

Posted on


«…, you can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.»  – Steve Jobs (1955-2011) fra talen ved Standford University i 2005.

For meg sier dette sitatet noe om det å ha selvinnsikt rundt usikkerheten og uforutsigbarheten som er knyttet til livets mange store og små valg. Alle handlinger påvirker oss og omgivelsene forandrer seg hele tiden, enten det er situasjoner i jobb eller privat. Når alt kommer til alt er det åpenbart at mennesker er tilpasningsdyktige, vi beveger oss støtt og stadig inn i ukjent «farvann».

B.F. Skinner (amerikansk psykolog, 1904-1990) skrev i 1953 at menneskers atferd er et vanskelig tema, ikke på grunn av utilgjengelighet, men fordi det er så ekstremt komplekst. Og i dagens digitale verden er ikke temaet noe mindre sammensatt enn tidligere. Nå er vi sammenkoblet på en måte som gjør det mulig å spre informasjon raskere og mer effektivt enn noen gang. Kommunikasjonsmønstrene endrer seg og brevduer er byttet ut med «online» kvitring. Hvilke konsekvenser har dette for deg og meg i arbeidslivet? Må taktikken endres fordi spillereglene konstant revideres?

Hvordan forstå større sammenhenger

Her er 8 forslag til hvordan man kan løfte blikket i et forsøk på å forstå større sammenhenger:

1. Vær åpen og forberedt på å måtte «kill your darlings»;
ut med gamle tankesett og inn med nye.

2. Begynn med å erstatte silotenkning, dogmer og skråsikkerhet med helhetstenkning, refleksjon og lærevillighet.

3. Omfavn nysgjerrighet, engasjement og integritet.

4. Respekter ulikhet og dra nytte av variasjon og mangfold.

5. Oppfordre til kunnskapsdeling og høst verdien i folks ulike perspektiver og forskjellige beskrivelser av ting.

6. Fokuser på å gi menneskene rundt deg relevant informasjon og respons – tilpass mengde, innhold, form, struktur og spredning.

7. Klarer du ikke å forklare ting enkelt, så forstår du det ikke godt nok selv til at andre vil oppfatte det samme budskapet som deg. Inspirert av Albert Einstein (1879–1955).

8. Står du ved et veiskille, husk at den veien alle andre velger ikke nødvendigvis er den rette for deg. Inspirert av Robert Frost (1874–1963), «The Road Not Taken».

Møtet med fremtiden og nye utfordringer handler om vilje til endring og utvikling!

Gjesteblogger: Anders Sæther
Tittel: Personalkonsulent i Orbit Arena (www.orbitarena.no)

Bio: Jeg har en bachelor i vernepleie fra HiAk (nå HiOA) med fordypning innen atferdsanalyse og intern informasjonsflyt i organisasjoner. Jobber for tiden som personalkonsulent ved OrbitArena og veileder mennesker som benytter seg av våre arbeidsmarkedstjenester. Studerer på deltid ved siden av full jobb og tar nå et masterprogram i HRM (Executive Master of Management) ved Handelshøyskolen BI, Oslo. Faglig sett er jeg opptatt av organisasjonsliv, kompleksitet og ledelse.
Livsfilosofi: Følg dine drømmer!

Twitter: https://twitter.com/Andersaether
LinkedIn: http://no.linkedin.com/in/anderssaether/no
LinkedIn gruppe: http://linkedin.com/groups/Kompleksitet-Complexity-3843639

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *