Å brenne, brenner, brant… utbrent.

Å brenne for jobben er en god følelse. Vanligvis innebærer det at du setter jobben høyt – at du liker de arbeidsoppgavene du er blitt tildelt, og at du ofrer mye for å innfri de krav du står overfor. Det er rett og slett en arbeidsgivers lykke å ha slike mennesker på laget. Men når blir det å brenne for jobben usunt?

Å lage skillelinjer

I dagens arbeidsliv har dette med tilgjengelighet nådd uante høyder. Vi har mer eller mindre gjort oss tilgjengelig til enhver tid. På godt og vondt. Konsekvensen av dette, slik jeg ser det, er at det krever enda mer av oss når det gjelder å sette grenser. Både for deg selv og til jobben. I praksis vil det si at det blir mer og mer viktig å tenke gjennom «når er jeg på jobb»? Og «når er jeg ferdig på jobb»? Tilgjengeligheten vil nemlig til enhver tid utfordre oss på dette (jobbmail på telefonen, en kunde ringer på kveldstid, SMS om et viktig møte etc.)

Jeg tenker at vi alle trenger å ha fristed for å fungere over tid, vi har behov for å kunne trekke oss unna av og til, og her gjelder det å være prinsippfast!

Effektiv eller uansvarlig?

Mange ledere jeg kommer i snakk med kan fortelle at de har lagt til seg en del vaner. Og i kjølvannet av enkelte vaner, følger det gjerne noen uvaner. Et eksempel kan være at du er utrolig effektiv og dyktig i det du gjør. Du får til og med masse skryt for din iherdige innsats. Men siden du får så mye skryt, så begynner du å tenke at det ligger en slags forventning om at du må fortsette å levere, hvilket medfører at du for eksempel regelmessig tar med deg laptop-en hjem. Og når den først er åpnet og barna er lagt, så er det jo ikke noe i veien for at du kan legge inn et par timer. Du var jo tross alt ikke såå effektiv i dag. Mange møter ble det også…

Du skal få din lønn i himmelen!

Misforstå meg rett – ikke et vondt ord om mennesker som gjør en kjempeinnsats på jobben og som yter det lille ekstra. De er vi for! Men det finnes faktisk områder hvor en arbeidsgiver ikke nødvendigvis legger seg i selen for å stoppe deg. I praksis betyr det at det mest sannsynlig er du som må finne ut av hvor ting starter og slutter. Disse grenseoppgangene blir det mer og mer viktig å trekke opp og etterleve. Og gjør det nå før du går på en smell og blir utbrent. Hvis du skulle være i tvil om dette egentlig har noe med deg å gjøre, så kan du jo vurdere punktene nedenfor. Kanskje du kjenner deg igjen?

 • Du jobber nesten alltid litt ekstra.
 • Du føler liksom at du må jobbe like lenge som de andre.
 • Du tar konsekvent med deg laptop-en hjem.
 • Du skrur på PC-en så fort barna har lagt seg.
 • Du er single, så du kan like så godt jobbe (for du har jo egentlig ikke så mye annet å gjøre…)
 • Du sier ja til de fleste ekstraoppdrag fra din leder (lederen blir sikkert skuffet hvis jeg takker nei)
 • Du fører ikke overtid, fordi det du gjør burde du egentlig ha rukket å bli ferdig med ila vanlig arbeidstid…

Lykke til med grensesettingen! Og ved å bestemme deg for hva som er greit og hva som ikke greit, så vil du gjøre både deg selv og din arbeidsgiver en tjeneste. En tjeneste du ikke kommer til å angre på, for det er ikke gøy å være utbrent. Eller for å si det på en annen måte: Det kan jo være en idé å cashe inn de helsemessige fordelene gjennom god grensesetting før du havner i himmelen!

2 thoughts on “Å brenne, brenner, brant… utbrent.”

 1. Hei Peer,

  Det var godt å høre at innlegget gir mening.
  Dette med å sette grenser for seg selv og andre har nok alltid vært en viktig prioriteringssak – også i sektiårene – men i disse dager tror jeg det er viktigere enn noen gang. Spesielt takket være dagens teknologi/ vår tilgjengelighet.
  Det høres ut som at du har satt en god målsetting for året, nå gjelder det bare å være konsekvent over tid! Du skal ikke se bort i fra at det kommer et blogginnlegg senere på nettopp det… 🙂

 2. Dette var et godt innlegg jeg kjente meg i gjen i og jeg tror mange med meg gjør også. Jeg tror at vi har lever med en myte om oss selv. Myten om at vi ikke jobber så mye her i det høye nord og at vi derfor tror vi må jobbe enda mer. Fakta viser at vi jobber like mye som vi gjorde på sekstitallet og mer. Vi er bare ikke på kontoret alle timene, men hjemme i stua med laptoppen etter at ungene har lagt seg. Uavhengig av denne artikkelen er en av mine målsettinger for året var å sette tydeligere grenser for når jeg er på og av jobb. Barna mine trenger ikke en utbrent pappa eller mamma. Og det samme gjelder for meg og min samboer.