Alpha og maskinene tar over!

Alpha kommer

Vi lever i en spennende tid, aldri før har endringer skjedd så raskt. Nyheter blir fort gamle og muligheten til å endre og la seg endre stadig viktigere. Om noen år vil arbeidslivet i Norge se annerledes ut. Vi skal for første gang i vår historie oppleve fem generasjoner i jobb samtidig. Generasjon Alpha vil innta jobbscenen, og sammen med maskiner vil den utfordre oss og skape et helt annet arbeidsliv.

En fersk rapport fra World Economic Forum (WEF) viser at maskiner og algoritmer vil overta 23 prosent av verdens arbeidstimer. I dag står mennesker for 71 prosent av disse, men fram til 2025 vil andelen falle til bare 48 prosent. Det vil si at hele 52 prosent ikke vil utføres av mennesker.

Generasjon Alpha

I denne perioden kommer altså generasjon Alpha ut i arbeidslivet. Dette er en superdigital generasjon som vil kunne programmere og omgås roboter med den største selvfølgelighet. Vi snakker om en generasjon som vokser opp med, og i en digital verden, og som vil ha den kunnskapen generasjon Z nå lærer i sin utdanning.

Tankeeksperiment:  Baby Boomers vil jobbe til de er langt over 70 år, generasjonene X, Y og Z vil være utdatert i arbeidsmarkedet og Alpha kommer rett ut i jobb. Hvem skal lære dem det som er en del av genet i en ny arbeidshverdag, og som er totalt forandret fra i dag? Hvordan vil den hverdagen bli? Det vi vet, er at de fleste yrkene i fremtiden ikke er «oppfunnet» ennå.

Kjente yrker det vil være stort behov for er dataanalytikere, utviklere av software og e-handel, eksperter på sosiale medier, samt «hender» innen helse og omsorg. Kort sagt, yrker med stort innslag av menneskelige evner og ferdigheter vil vokse.

Fremtiden vil innebære et helt nytt arbeidsliv, men tenk hvor morsomt det kommer til å bli! Tenk på alle de nye jobbene som kommer og på alle jobbene som nå er etablert, men som vi for 10 år siden ikke hadde hørt om. Dronepilot, videoprodusent på Youtube, bærekraftsjef, spesialist på data i skyen, ingeniør for førerløse biler, bare for å nevne noen.

Jeg kjenner at jeg gleder meg til å bli en gammel Baby Boomer. Som kan observere generasjon Z og Alpha jobbe som kuriositetslærer, organisasjons-desorganiserer, livsloggarkivar eller 3D-snekker.

Om bare 5 år

Tilbake til rapporten fra WEF. De neste fem årene vil kravene og kompetansen til arbeidstakere endre seg dramatisk, og vi snakker om bare fem år! Den største forskjellen blir at alle generasjoner i fremtiden må kunne programmere og omgås med roboter. Dette blir spennende!

Velkommen til oss, generasjon Alpha. Jeg gleder med til å bli utfordret og til å få oppleve fem generasjoner i jobb – samtidig!

 

Bjørn Wiik, kommersiell direktør Adecco Group