All arbeidserfaring teller

Hva slags karriere drømmer du om, og hvordan kommer du deg dit?

Min karriere er bygget på at jeg alltid har forsøkt å gjøre mitt aller beste i alle jobber jeg har hatt. Etter at jeg var ferdig utdannet fra NHH fikk jeg jobb i revisjonsselskapet KPMG, men før det hadde jeg arbeidet som truckfører, avisbud og i byggvarehus. Selv om disse jobbene ikke var direkte relevant til hva jeg ønsket å drive med i fremtiden, har de bidratt til at jeg er der jeg er i dag.

Den første ordentlige jobben får man som regel på bakgrunn av faktorer som utdanning, erfaring, personlige egenskaper og ferdigheter. Samfunnet stiller stadig høyere krav til utdanning, men nesten like viktig er det å kunne vise til at du har stått på og skaffet deg arbeidserfaring.

Mens utdanning viser at du evner å tilegne deg ny kunnskap, er det først når du begynner å jobbe at den relevante læringen begynner. Da blir du kjent med arbeidslivets rutiner og regler, og får erfart hvordan teori fungerer i praksis. Selv om drømmejobben er å bli økonom, kan mange arbeidsgivere bli imponert over at du har jobbet på sykehjem eller som vaskehjelp. Dette viser stå-på-vilje og allsidighet.

Men hvordan kan man skaffe seg sin første jobb?

Sommerjobb

En bra måte å komme seg inn på arbeidsmarkedet er å skaffe seg en sommerjobb. Til tross for at du kanskje ønsker å nyte lange og varme dager på stranda når du først har fri, kan sommerjobben være gull verdt for å bygge opp CV-en. Min erfaring er at de som har jobbet ved siden av studiene eller skolen, har større mulighet til å lykkes i jakten på drømmejobben.

Manglende erfaring stenger unge ute fra arbeidsmarkedet. I dag er ungdomsledigheten nesten tre ganger så stor som den generelle ledigheten. Et stort antall unge dropper ut av videregående opplæring, noe som gjør det vanskelig å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Når vi ser hvor mye en jobb betyr for den enkelte, er dette en alvorlig problemstilling vi må ta fatt i. Å komme seg inn i arbeidslivet så tidlig som mulig er viktig for å skaffe seg kontakter, bli kjent med ulike typer mennesker og jobbe i et felleskap.

All arbeidserfaring teller

Mange unge i dag føler seg presset til å ta høyere utdanning og skaffe seg en «bra jobb», men alle jobber er bra jobber. Spesielt kandidater med høy utdanning kan ha for store forventninger til det å få seg en relevant jobb, og venter gjerne i flere måneder istedenfor å ta seg en midlertidig jobb. Dette er utrolig dumt. Som konsernsjef i et av landets ledende bemanningsselskap, kan jeg med hånden på hjertet si at all arbeidserfaring er god erfaring.

Når du er i arbeid utvides nettverket ditt, og du får mulighet til å skaffe deg gode referanser som kan være til stor hjelp på veien til drømmejobben. I lille Norge kan plutselig mannen du solgte is til, være arbeidsgiveren i et jobbintervju. Da kan du dra nytte av den ekstra servicen du ga den dagen, problemet du løste eller det store smilet du viste.

Det er derfor viktig å alltid yte sitt beste uansett hva du gjør eller hvor du jobber. Ta eierskap i bedriften du jobber i, vis initiativ og tør å utfordre deg selv. Min karriere er bygget på nettopp dette, jeg har jobbet hardt og møtt utfordringer velkommen på veien.

Arbeidsvilje

Det er kanskje ikke alltid så lett å se relevansen i en lagerjobb hvis man er utdannet økonom. Likevel gir det et veldig positivt signal til fremtidige arbeidsgivere at man er fleksibel og villig til å ta i et tak. Alle liker folk som ikke er redd for å arbeide. Et vikariat kan også fungere som en inngangsport fordi mange jobber ikke blir annonsert, men besettes via kontakter. Har man først fått en jobb er det mye lettere å få den neste. Det er også min personlige erfaring.

Hvor viktig er karakterer og utdanning?

Utdanning sier noe om evne og vilje til å lære og tilpasse seg nye ting. Man har ofte hørt at karakterer ikke teller når det kommer til jobbsøk, men jeg tror det er en sannhet med modifikasjoner. Et strålende vitnemål alene er ikke alltid nok til å gi deg drømmejobben, men karakterene viser at du evner å tilegne deg ny kunnskap. Vi er alltid på utkikk etter personer som lærer raskt, selv om det ikke nødvendigvis er den nøyaktige, teoretiske kunnskapen vi er ute etter.

Ansettelse handler om flere ting – formell kompetanse, erfaring og det å finne riktig person. Det beste grunnlaget for karrieren legger du ved å gjøre en god jobb der du er. Yrkeslivet krever alle typer mennesker med ulike typer egenskaper, så velg ut i fra dine interesser, evner og drømmer. Du skal arbeide mesteparten av ditt liv, så velg noe du vil trives med. Da bidrar du til et bedre liv for deg selv og de rundt deg, og et større engasjement i arbeidslivet generelt.

#tenkpåfremtiden