Bruker du «…» når du skriver til noen?

Aftenposten tok nylig for seg et knippe folk på gaten for å sjekke om de bruker tegnet «…». Eller «prikk, prikk, prikk» – når de kommuniserer skriftlig. Det viser seg å være stor variasjon mellom generasjoner.

De yngres tolkning av «…»

En 18-åring tror folk kan få litt angst når man bruker det. Mottaker kan få inntrykk av at noe er galt, men det er kanskje ikke meningen. Tegnet kan også brukes for å uttrykke feil man har gjort, f.eks. «Å nei, jeg glemte det …» Da kaster man på et vis ballen over til mottakeren som berøres av tabben: – Er det krise eller går det bra, tror du?

De eldres tolkning

Godt voksne kan bruke det hvis de ikke ønsker å si alt, slik at mottaker får tolke resten. Noen vil kanskje bare antyde noe. Eller uttrykke ironi: «Ja, det der var jo stilig …». Andre bruker det for å presisere at man skal være presis, f.eks. til et måltid: «Det er middag klokken seks ….». Det kan imidlertid slå helt feil ut, for har man bedt yngre gjester kan de oppfatte dette som sånn omtrent klokken seks. Det er med andre ord ikke så nøye om man dukker opp presis. Selv er jeg godt voksen, og hadde nok innfunnet meg 18.00.

Et tegn som lett kan misforstås

Med så ulike hensikter for dette lille tegnet er det ikke rart budskap med «prikk, prikk, prikk» kan tolkes feil. Noen oppfatter tegnet som passiv aggressivitet, mens andre tenker at her kommer det vel noe mer. For å unngå misforståelser er det en fordel om man kjenner mottakeren godt. Og gjør du ikke det, så dropp tegnet hvis det er viktig å bli forstått riktig der og da. Man kommer ofte lettere unna med dette tegnet muntlig: En passiv aggressiv person kan ha en hang til å si: «Ikke for å være frekk, men …». De som kjenner personen godt tar det antakelig ikke så tungt (har hørt den før), mens et nytt bekjentskap kan bli såret.

Klart språk med færre tegn

Klart og presist språk er gull verdt for å nå frem og bli forstått. La ikke noen være i tvil om hva du vil si. Jo færre fyllord du bruker, desto bedre når du frem. Noe å tenke på hvis du skal sette opp en CV eller oppdatere LinkedIn-profilen din.

Ha en prikkfri dag!

Illustrasjonsbilde: freeimages.com