Har du en dårlig sjef?

«A boss creates fear, a leader confidence. A boss fixes blame, a leader corrects mistakes. A boss knows all, a leader asks questions. A boss makes work drudgery, a leader makes it interesting. » – Russel H. Ewing.

Etter god respons på artikkelen i Hegnar om når en sjef bør pakke og gå, ble jeg bedt om å dele flere av mine tanker her på Gratis påfyll. Les artikkelen i Hegnar

Ledelse handler om påvirkning. Lederen skal nå virksomhetens mål ved å arbeide gjennom andre. Påvirkningen utøves gjennom lederens relasjon til medarbeiderne. Denne type kompetanse blir viktigere og viktigere for dagens ledere. Ikke alle innehar denne kompetansen. Jeg liker sitatet fra Russel H. Ewing, som skiller mellom det å være sjef og det å være leder.

Hva gjør du dersom du har en dårlig sjef?

Hvordan skal du gå frem, dersom du ikke lenger gleder deg til å gå på jobb på grunn av dårlig ledelse? Bli sykmeldt – eller si opp jobben?

En dårlig sjef kan påvirke:
–         din egen helse/velvære
–         ditt sosiale nettverk, familie og venner
–         din karriere, referanser og ettermæle

Det er viktig å ta vare på seg selv. Noen blir sykmeldt, andre sier opp jobben. Svært mange velger å bite tennene sammen og ofrer alt – for en elendig sjef.

Leter du på nettet for å finne ulike fora hvor folk har søkt råd, har de aller fleste fått beskjed om å komme seg raskest mulig vekk, en dårlig sjef kan du gjøre lite med. – Finn deg en ny jobb! Det er få, nærmest ingen, som gir råd om å gå til kamp mot sjefen.

Ny jobb – eneste løsning?

I mange tilfeller, ja. Det er en grunn til at mange får råd om å finne seg en ny jobb dersom de har problemer med sjefen. Begynner jobben å påvirke din helse, ditt nettverk og dine tanker om videre karriere, så kan det være lurt å finne seg en annen arbeidsgiver. Bestemmer du deg for å gå, vil jeg anbefale at du sørger for å få referanser fra andre kolleger enn din sjef, hvis det er mulig. Er du på LinkedIn, så hør gjerne med noen kolleger om de kan gi deg en anbefaling (recomendation). Vær åpen og forklar dine nærmeste hvorfor du har det tungt. Det er mulig de har merket det på deg. Og, det er mulig det er gjennom nettverket det åpner seg ny muligheter. Hele 75 % får jobb gjennom nettverk og relasjoner. Les artikkelen om dette i Ukesavisen Ledelse

Til kamp mot sjefen?

Selv ville jeg gitt råd om å finne seg en ny jobb – men hvorfor skal man ikke gå til kamp? Dersom sjefen fortsetter og du slutter, er sannsynligheten stor for at dette gjentar seg for din etterfølger. Av og til kan det vært bra med noen som er modige og tar opp kampen …

Dersom du ønsker å gå til kamp mot sjefen, vil jeg først gi deg råd om å gi sjefen din direkte tilbakemelding – med en oppriktig og god intensjon. Nytter ikke dette og konflikten går på tvers av dine verdier, moral og etikk, så ta kontakt med tillitsvalgte, meld fra til personalsjef eller gå direkte til sjefens leder. Det er også et godt tips å kartlegge om flere ansatte opplever sjefen på samme måte. Kan dere kommunisere et felles budskap, blir det ikke like personlig. Du kan også forhøre deg med Arbeidstilsynet, som kan undersøke om det er en tilstander i virksomheten som tilsier at det burde vært gjort tiltak etter arbeidsmiljøloven og krav til systematisk HMS-arbeid.

Jobben din skal ikke gå utover helsen, den skal tvert imot gi deg energi til det som er viktigere i livet. Ta vare på deg selv!


Gjesteblogger: Christian Scheen
Tittel: Leder, endringsledelse og karriereomstilling i Naviga – Lee Hecht Harrison

Bio: Jeg er utdannet IT-konsulent, har gründerbakgrunn og tolv års erfaring fra HR-bransjen, hvorav åtte år med vekt på rekruttering og utvelgelse. Jeg har hatt mange ulike lederroller og ledet oppbygging av avdelinger for rekrutteringstjenester i Norge og USA. Stått bak etablering av ulike konsept rundt kompetansekartlegging og innovasjon på jobbsøkeprosessen. De siste fire årene har jeg fokusert på organisasjons- og lederutvikling, endringsledelse, nedbemanning og karriereomstilling.

LinkedIn: http://www.linkedin.com/profile/view?id=10377248&trk=tab_pro

13 thoughts on “Har du en dårlig sjef?”

 1. Jeg jobber i en bedrift med i hovedsak 4 ansatte + ekstrahjelper som er tilgjengelige. Jeg har vært ansatt i 7 år i denne bedriften. Det er bare leder og nestleder som har fast stilling, dermed har jeg stått på og vist innsats for å få jobb. Sjefen har sagt flere ganger til meg at hun prioriterte meg pga jeg var en god ressurs og med tanke på jeg var alene. Personen jeg deler disse vaktene med er en 4barnsmor med mann og hus som klager konstant på at hun ikke får jobbe dag.
  For litt over ett år siden gikk jeg gjennom ett samlivsbrudd og samtidig som andre traumatiske hendelser skjedde. På dette tidspunktet var jeg venninne på pers plan med nestleder og var åpen om hva jeg gikk gjennom. Jeg tok en avgjørelse og va åpen med både sjef og anre kollegaer også, og forklarte at om jeg virker annerledes er det grunnet dette. Jeg presset mg selv for d hjalp meg gå på jobb og følte jeg var blant venner. Etterhvert merket jeg endring i nestleder, byttet jobbehelg- jobbet ikke med meg mer, sluttet omgås ect. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle håndtere dette annet enn spørre henne om det var noe galt, og jeg følte vi fikk snakket ut.
  Men, for 3 uker siden sa alt stopp og jeg møtte veggen. Jeg ringte sjefen som var utrolig forstående og sa jeg skulle ta mg tid, og med egenmelding og sykemelding. Hun gledet seg til å ha mg tilbake på jobb.
  Etter en uke ringer hun meg og sier utav det blå at mange (?) På jobb syns jeg hadde vært tung jobbe med, negativ og deprimerende, at hun var skuffet, hun støttet meg så hadde jeg vært slik. Jeg bare beklaget og forstod ingenting. Etter en dag tenking forstod jeg dette sikkert dreide seg om nestleder og jeg ringte sjefen og sa det nok bunnet i noe der og jeg ville gjøre det jeg kunne ordne opp om nødvendig, og ville snakke med nestleder. En halvtime etter ringer nestleder sier hun har hørt jeg hadde sagt jeg ville prate og ville ta det der og da. Men jeg oppfattet dette mer som en utblåsning for hennes del, og hun hadde gått til sjefen at det ikke kom noe godt ut av samtalen. Jeg sa da at hadde dere begge hatt ett møte medmeg når jeg er tilbake enn å ringe meg uavhengig begge to ville det nok hatt ett bedre resultat.
  Jeg kommer tilbake på jobb og ser hun har tatt fra mg alle de ekstra vaktene og ned til 30% i uka. Jeg spurte om dette hadde en sammenheng med at jeg var syk og evt ting de har sagt, det benektet hun. Jeg har hatt to samtaler med henne etterpå, etter mitt ønske- i den siste samtalen kom det frem at nestleder var den som hadde problemet med meg, hun ville helst jeg skulle si opp og ikke jobbe med meg mer. Så tilføyde hun at hun var glad hun skulle på ferie nå så hun slapp meg.
  Er dette lov å mobbe/fryse meg ut på denne måten? Jeg tenjer jeg må si opp, men er fortsatt ikke frisk så det setter meg i en knipe. Hva skal jeg gjøre?

 2. Hei Bea,

  Du stiller noen utfordrende spørsmål, Bea. Dessverre er det veldig vanskelig å svare generelt på disse spørsmålene da det er helt avhengig av hva som har skjedd. Men la meg drodle litt rundt det du spør om. Jeg må innrømme at jeg får opp en bilde av en ansatt og en sjef som er dypt uenige om hva som er akseptabel atferd/utvikling i en jobbrolle, men la oss vende tilbake til spørsmålene. Det ene spørsmålet du stiller handler om å vurdere hvorvidt en ansatt under opplæring (jobbet i underkant av 4 uker) er skikket for jobben. Men her er du tydeligvis mest opptatt av hvor gammel en sjef bør være, og hvor mange års erfaring en sjef bør ha hatt for å gjøre en slik vurdering.
  Jeg tenker at alderen til sjefen ikke nødvendigivs behøver å ha så mye med kvaliteten på avgjørelsen å gjøre. Samtidig så mener jeg at mange års erfaring kommer godt med i slike tilfeller. Men her blir det veldig avgjørende ift hva som har skjedd. Altså, hvis den nyansatte forsover seg 8 ganger på de 4 første ukene uten å vise tegn til bedring, så tenker jeg at det er høyst urovekkende. Med ord – det er mulig å gjøre en vurdering av en personens holdninger til jobben. Selve utførelsen av en arbeidsoppgave, derimot, stiller jeg meg litt mer skeptisk til om man kan mene så fryktelig mye bastant om ila 4 uker. Her tenker jeg at en generelt trenger mer tid for å fatte en god beslutning.
  Hvorvidt sjefen er 25 eller 55 tenker jeg er mindre viktig i det tilfellet du beskriver, men hva vedkommende legger til grunn for sin avgjørelse er derimot helt essensielt. Det er først da at vi kan mene noe vettugt om beslutningen som er tatt.
  Hvor lenge man bør ha vært i en sjefsrolle for å kunne si at man har mye arbeidserfaring er det siste spørsmålet du stiller. Igjen – her finnes ikke fasitsvar, men vi kan jo dra parallellen til det å være senior ift en rolle (eks. seniorrådgiver, seniorkonsulent). Ofte blir man det etter ca 5 års erfaring. Har man mye arbeidserfaring, så ville jeg selv ha tenkt over 10 år. Men dette blir fingeren i været.
  Hvis du ønsker mer konkrete svar på dine spørsmål, så oppfordrer jeg deg til å spesifisere hvilken begrunnelse sjefen brukte. Det ville vært til stor hjelp!
  Lykke til videre.

 3. Hvor gammel bør en sjef være og hvor lenge burde denne sjefen ha jobbet i yrket før den kan vurdere en ansatt mindre enn fire uker etter ansettelse for å ikke være god nok i arbeidet, selv om man fortsatt er under opplæring? Og hvor lenge synes du man bør ha vært i en sjefsrolle for å si at man har mye arbeidserfaring?

 4. Hei Maria
  Det er en vanskelig situasjon din søster er havnet i. Det er nok til liten trøst for henne å minne henne på at hun ikke er alene om å ha vært i denne situasjonen. Det at hun har gode papirer fra sine studier og en annen god referanse fra tidligere er en styrke. De fleste av oss opplever før eller siden å komme ut for sjefer som misbruker sin makt. Din søster, og andre som måtte lese dette skal vite at for oss som jobber med rekruttering så er dette ikke så uvanlig som man skulle kunne ønske at det var. Det er to veier å gå for din søster. Dersom hun søker jobb direkte til en bedrift, så kan hun «unnlate» å oppgi denne personen som referanse. Dersom intervjueren er våken, så vil vedkommende spørre om det er noen årsak til at hun ikke vil oppgi vedkommende som referanse? Da skal hun selvsagt være ærlig og fortelle historien slik hun opplevde den. Hun kan i samme åndedrag si noe om at i ettertid, så ser hun at det smarteste kanskje hadde vært å si opp jobben selv, men at hun er ærekjær – derfor prøvde hun så godt hun kunne. Den andre veien er å skaffe seg flere referanser fra samme arbeidssted, kolleger, andre ledere, slik at rekruttereren kan skaffe seg et bredere bilde av hennes arbeidsinsats.

  For å være sikker i sin sak, på at det er dårlige referanser fra denne sjefen som er årsaken til at hun ikke får jobbtilbud, så vil jeg anbefale henne å ringe til den som var ansvarlig for rekrutteringsprosessen og spørre direkte. Si det som det er, at hun synes det er påfallende at dette skjer flere ganger, og at det er viktig for henne å vite om det er dårlige referanser fra denne som er årsaken til at hun ble nummer 2. En referanseuttalelse er jo konfidensiell, men om du treffer riktig rekrutterer så kan det være at hun får et hint.
  Jeg ønsker henne all mulig lykke til i sin jobbsøking.

 5. Hei Maria

  Dette var litt av en historie. Direktør for Adecco Search & Select vil svare deg i ettermiddag. Hun vil kunne gi deg flere gode råd.

  Hilsen Silje (redktør for bloggen).

 6. Hei,

  Min søster fikk sin første jobb etter endt utdanning i en bemanningsbyrå i London. Firmaet er lite og de var kun 2 ansatte på kontoret der hun jobbet. Sjefen drev med splitt og hersk taktikk og ga min søster oppgaver som var umulige å løse på kort tid. Når min søster stod på så godt hun kunne fikk hun likevel kjeft av sjefen, mens hennes kollega ble rost opp til skyene. Dette gjorde sjefen veldig åpenlyst også. En dag ble hun kalt inn til sjefens kontor og hun fikk da beskjed om at de ikke syntes at ting funket med henne og at de dermed så seg nødt til å si henne opp. Da hun ba om å få en utdypning, fikk hun beskjed om at de syntes i utgangspunktet at hun var flink, men at de synes ikke hun fungerte hos dem. Hun fikk ingen forvarsel om da de hadde tenkt å si henne opp. Hun ble bedt om å gå på dagen. Jeg mener at dette er usaklig oppsigelse, men kan for lite om den engelse arbeidsretten. Firmaet som hun jobbet for er for øvrig norsk eid og har hovedsaklig norske kunder. Min søster har søkt aktivt på alt som finnes av jobber siden hun ble sagt opp, men opplever nå at hun sliter med å få jobb etter at hun oppgav sjefen som referanse. Ved to anledninger var hun på intervju der hun hadde fått gode signaler om ansettelse. Etter at de foretok referansesjef og fikk snakke med sjefen hennes, hørte hun aldri fra de potensielle arbeidsgiverne. Hun ønsker å være åpen og ærlig om situasjonen som hun ble utsatt for overfor nye arbeidsgivere, men er redd for at dette vil være til hennes ulempe. Vi er veldig usikre på hvordan vi skal gå fram og takle situasjonen. Hvordan skal min søster være åpen om dette fra første stund uten at det vil komme til ulempe for henne ift. jobbsøking? Hun kan vise til svært gode karakterer fra studiet og veldig god referanse fra en tidligere sjef i en av verdens største investeringsbanker der hun hadde en 6 mndr. internship. Denne første jobben ødelegger dog for hennes mulighet til å komme videre. Håper på gode tips!

 7. Jeg tykes det er svært at gå imod chefen, og nu har jeg fått arbeidsskade. Det mindste en urimelig chef kan gøre er at sige en op i stedet for at man selv skal sige sig opp, og få økonomiske problemer. Jeg er blevet tvunget til netop det

 8. Hei Beate, først vil jeg gratulere deg med ny jobb! Det du forteller om sjefen høres ikke bra ut og er uten tvil kritikkverdig. Jeg lar Henning Heitmann, som det også refereres til i artikkelen svare deg på det juridiske. Ellers ville jeg vurdert å advare ny leder om at din tidligere sjef kan komme til å ta kontakt og fortelle uriktige påstander. Godt du har kommet deg videre!
  Mvh Christian Scheen

 9. Å skade andres gode navn og rykte er ofte ulovlig, det kan være straffbart som injurie og det kan medføre erstatningsplikt dersom det medfører tap for den som rammes. Dersom din tidligere arbeidsgiver serverer usannheter til din nye arbeidsgiver og dermed setter deg i et dårlig lys, kan det medføre at du mister muligheter du ellers ville hatt, og som har verdi for deg. Også selv om opplysningene som spres er sanne, vil det i spesielle tilfeller kunne være straffbart og erstatningsbetingende å formidle det. Det er kanskje greit å gjøre det klart for henne hvilket ansvar det utløser dersom hun går ut med slikt, og kanskje også du skal være i forkant og informere din nye arbeidsgiver om mulighetene for at det kommer en slik henvendelse. Det kan jo være viktig å forebygge ulemper i fremtiden allerede nå. Lykke til!
  – Henning M. Heitmann, advokat

 10. Kommentarhei! Har en slik sjef du har nevnt her-kvinnen fra helvete.:-) jeg har sagt opp, og hun svarte meg med å ville ta kontakt med min nye arbeidsgiver. Spørsmålet mitt er, har hun lov til det? Det er i såfall for å spre rykter, fortelle negative ting etc. Huff. Er glad jeg kommer meg vekk, og ny jobb er mye mer utfordrende-og mye bedre betalt. Har ikke lyst til at hun skal få ødelegge dette for meg.
  Mvh

 11. – Ja, der ser man, fra hva du her skriver høres det ikke ut som din tidligere sjef hadde særlig god relasjon til sine ansatte. I ettertid føles det nok godt for deg å ha stått opp for det man mener er riktig, samt gå videre til en annen arbeidsgiver. Verden er liten så man kan fort møte hverandre igjen.
  Mvh Christian Scheen

 12. KommentarJeg gikk i mot min sjef, det er ca 25 aar siden. Han ga meg sparken fordi jeg gikk imot det han mente var riktig. Det han mente var riktig var bare det at kunn han vant ansikt med sine loyner overfor oppdragsgivere, jeg kunne ikke la meg underkue mer av en slik person som kunn tenkte paa seg selv og ikke de ansatte. Han sa en gang….jeg menger meg ikke med arbeidsfolk der nede….., Dette firmaet var vi mellom 15 til 25 ansatte ettersom. Det er mange , mange historier som jeg kunne fortalt om denne sjefen og ting som hendte i dette firmaet men jeg vil bare akkurat nu fortelle hva som skjedde da han forsokte og sparke meg. Jeg forbante meg paa at nu skulle jeg ta den jevelen for loyn og yrett er det verste jeg vet. Jeg var paa jobb og gjorde min del av den godt noe jeg vet, han paasto at han hadde faatt tilbakemeldinger paa at jeg kunne ikke gjore jobben min tilfredsstillende, det han ikke visste var at jeg hadde venner paa plasse , anleggseder og sjefer som jeg kjente godt, noe han ikke gjorde. Ok kort og brutalt fortalt saa gikk jeg opp til hans kontor og sa det jeg mente om hans person og loynene hans og at han skulle trekke tilbake oppsigelsen, men nei aldri sa han, jeg sa det blir du dessverre nodt til noe han benektet. Jeg var tillitsvalgt i bedriften og visste saaledes mine rettigheter, var allerede i kontakt med lo og fikk stor hjelp derfra. Det endte med at han maatte krype til korset og trekke oppsigelsen og en stund etterpaa sa jeg opp fordi jeg ville ikke se den jevlige fyren. Det hadde seg slik i ettertid at jeg begynte i firmaet som kjopte opp mitt gamle firma og traff han da igjen, hilste paa vanlig maate og da sa han …. jeg visste vaare veier ville krysses igjen, ok det visste forsaavidt jeg ogsa. Ps! i mellomtiden hadde han sittet inne for seksuell omgang med mindreaarige.