Din plass i flokken

Posted on

Vi mennesker er i utgangspunktet flokkdyr, men vi er individer med egne meninger, verdier og tanker – satt i et sosialt system.

Sosialt system eller hiarki?

På en arbeidsplass er det ofte ett hierarki som råder. Eller som noen også sier – det er ett funksjonerende organisasjonskart. Det forteller oss hvem som gjør hva og hvilken myndighet de har. Ut ifra dette kan vi manøvrere oss i jobbterrenget. I tillegg har du det sosiale systemet som forteller oss hvem som egentlig bestemmer, hvem som egentlig legger forholdene til rette for avgjørelsene som tas, og hvem som egentlig er «alfa hann».

Hansen har bestandig sittet ytterst til høyre i sofaen på pauserommet. Hansen har aldri et godt ord å si om avdelingsleder Pedersen som faktisk begynte i jobben 6 måneder etter Hansen, men begge begynte i selskapet i -84.

Så har du snille Austbakken, han som spiser matpakka si i fred og ro. Ikke ett vondt ord om noen, møter punktlig hver morgen, hilser på alle og har bestandig et smil på lur.

JP er han tynne, hengslete fyren på den nedslitte kontorstolen til venstre. JP vet alt om alle, han har øyne og ører med seg gjennom hele fabrikklokalet. Lurer du på hva Jespersen gjorde i helga, så bare spør JP! JP er ikke fremmed for en ordentlig konfrontasjon, dersom han ikke har dagen sin.

Kjenner du igjen disse tre typene?

Så var det deg – hvor er du?

Er du «alfa hannen»? Er du «dilteren» eller befinner du deg midt på treet hvor det egentlig aldri blåser opp til full storm, men hvor det muligens alltid er litt trekk?

Hvordan havnet du der?

Var det frivillig eller ble du «tatt» av det sosiale systemet? Det å ha en formening om hvem man er vil være til stor hjelp når man skal finne sin plass i et sosialt system. Integritet, vilje, kunnskap og mot er viktige nøkkelord i så måte. Det er alltids plass til flere i flokken, og du bør kjenne deg selv såpass godt at du vet hvor du hører hjemme. Du blir ikke «tatt» av det sosiale systemet hvis du er trygg på seg selv, og det blir lettere for andre å forholde seg til deg.

Pass opp – her kommer jeg!

Som ny på en arbeidsplass er det sosiale systemet alltid utfordrende, man bør vise kløkt og ydmykhet i møte med nye bekjentskaper. By på deg selv og la dine nye kolleger få muligheten til å bli kjent med deg – samtidig som du er tro mot deg selv.

Vi har alle et behov for å bli sett og akseptert, og måten det gjøres på er avgjørende for hvordan den sosiale strukturen vil bli. Det er ikke sikkert man vinner frem ved å briljere med tidligere erfaringer, suksesshistorier osv. – og slett ikke i begynnelsen av en ny karriere.

Det er nok en grunn til at vi er utstyrt med to ører og bare en munn.

 

 

2 thoughts on “Din plass i flokken”

  1. «Alfa-hannen» blir vel en smule kjønnsdiskriminerende å skrive? Skriv heller Alfa, alfaen eller lingnende. ;P Men ellers et godt inlegg med noen gode tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *