Drømmejobben – hvordan få den?

De færreste av oss starter rett i drømmejobben når vi er ferdig utdannet. Den første jobben kan kanskje virke litt tilfeldig. Så hvordan går man fra en jobb som ikke er helt relevant til å få jobben man drømmer om?

Muligheter der du er

Først og fremst er det viktig å huske på at all jobberfaring er god erfaring. Den rette linjen fra pakkehjelp til jurist er kanskje ikke åpenbar, men alle arbeidsgivere liker en arbeidstaker som ikke er redd for å ta i et tak. Gjør alltid ditt beste i den jobben du har, så er sannsynligheten stor for at du får en god referanse. For gode referanser er gull verdt – spesielt hvis man ikke har så mye arbeidserfaring. Dette gjelder også dersom referansen er fra en helt annen type arbeid enn den jobben du søker.

Ofte fører én jobb til en annen. Selv om du nå har en jobb som kan virke irrelevant i forhold til utdanning og ambisjoner, vet du aldri hvor den vil føre deg. Gjør alltid ditt beste uansett, plutselig dukker drømmejobben opp der du er.

Kanskje du har innsett at drømmejobben ikke vil dukke opp der du jobber nå. Du vil skifte arbeidsgiver. Hvordan går du frem?

Søknaden

Når du skriver en søknad, så pass på at du svarer på det annonsen ber om. Kom gjerne med konkrete eksempler på hva du har gjort og hvordan dette passer inn i den bedriften. Hva kan du bidra med, og hvorfor er du spesielt godt egnet til akkurat den stillingen? Dette må komme klart fram tidlig i søknadsteksten. Pass på at du har kvalifikasjonene som etterlyses, det er gjerne en grunn til at firmaet har tatt det med i stillingsannonsen. Hvis noe er uklart, ring og spør! Men ikke ring hvis du ikke har relevante spørsmål. Les stillingsannonsen nøye, og sett deg inn i bedriftens hjemmeside før du ringer.

Det er viktig at du oversetter dine egenskaper til det firmaet etterspør. Da blir det tydeligere for dem som ansetter å se hvordan de kan ha bruk for deg og dine kvalifikasjoner. Skriv søknaden på nytt for hver stilling du søker. Ikke masseproduser søknader, det gjennomskuer en rekrutterer. Skreddersy hver enkelt søknad, et standardbrev vitner om at du egentlig ikke er så motivert for jobben. Søknadsbrevet bør ikke bestå av mer enn én side.

Curriculum Vitae

CV-en må være ryddig og tilpasset jobben du søker. Den bør heller ikke være for lang – få gidder å lese en fire siders CV. Ta med det du mener er viktig å få vist fram, kutt ut resten. En CV skal være kronologisk; det siste du gjorde først. Og så kommer nesten det viktigste; unngå hull i CV-en din, forklar hva du har gjort den tiden du verken har gått på skole eller studert. Det er ikke negativt å ha reist eller vært hjemme med små barn. Nøkkelkvalifikasjoner, verv og interesser er også relevant. Svært mange jobber med noe annet enn det de er utdannet til. Det er ikke dermed sagt at utdanning er irrelevant, den forteller om dine evner og at du kan tilegne deg og bruke ny informasjon.

Noen vil ha bilde, andre ikke. Dersom du legger ved et bilde, påse at dette er nøytralt, altså ikke et bilde tatt på fest selv om du ser veldig blid og fornøyd ut.

Følg opp søknaden din

Sørg for at du har kontroll på alle søknadene du har sendt inn. Lagre jobbannonser og kontaktpersoner for de ulike stillingene, da har du alt lett tilgjengelig hvis du må følge opp prosessen eller hvis du blir innkalt til intervju.

Det kan ta tid å behandle alle søknader til en stilling, men du bør alltid få en elektronisk tilbakemelding på at de har mottatt søknaden din. Hvis du ikke har fått en e-post eller telefon om at søknaden din er mottatt (i rimelig tid etter fristens utløp), kan du ringe kontaktpersonen for stillingen for å sjekke hvorfor du ikke har hørt noe.

Alle som er aktuelle for intervju til en stilling kan forvente å høre fra arbeidsgiver i løpet av en ukes tid etter søknadsfristen. Hvis du ikke hører noe innen rimelig tid etter søknadsfristen kan du gjerne ringe for å sjekke status. Kanskje er prosessen blitt forsinket av ulike årsaker, eller kanskje du burde ha fått et avslag?

Vær tilgjengelig etter at du har sendt søknaden. Sjekk også mobilsvareren din, hvordan er din personlige hilsen der? Hva er din private e-postadresse? En festlig variant virker mot sin hensikt i denne sammenheng. Husk at dette er med på å bygge tillit. Og hva finner en potensiell arbeidsgiver dersom navnet ditt googles? Det er viktig at du googler deg selv, og rydder opp dersom du får opp søk du ikke ønsker. Hvordan er Linkedin-profilen din? Hvis du bruker Facebook privat er det viktig at du lukker profilen din.

Det er mange om beinet der ute, men hold fast på tanken om drømmejobben. Til slutt har du den.

3 thoughts on “Drømmejobben – hvordan få den?”

  1. Hei, du! Våre konsulenter ser på all arbeidserfaring når de vurderer en søknad. En kandidat med relevant arbeidserfaring vil i utgangspunktet stille sterkere enn en kandidat med generell arbeidserfaring. Det er imidlertid alltid bedre med generell arbeidserfaring enn ingenting. Lykke til videre i jobbjakten!

  2. Dette med at all jobberfaring er nyttig erfaring er i beste fall bare sprøyt. Hvorfor er bla Adecco og andre rekrutterere negative til allsidig erfaring, om det er positivt?. Kan også nevne jobbavslag som den personen som fikk jobben har en strak linje i karrieren sin, med andre ord kun jobbet med det som er relevant for jobben og utdannelsen. Dessuten hvordan skal en kunne matche spesifikke krav til relevant jobb med å ha jobbet med en urelevant jobb? Som du sier må en matche kravene i utlysningen. Slik kompetanse opparbeider en seg kun i tilsvarende stilling. Da ender en kun opp med å kunne søke på urelevante stillinger om en jobber slike. At det dukker opp der en er er jo ganske usikkert og et sjansespill. Det kan jo også være flere om beinet eventuelt. La oss si at jeg jobber som lagerarbeider i 20 år etter endte studier. Får jeg da en økonomijobb om jeg søker med en gammel og utdatert utdannelse i et annet firma uten relevant erfaring. Generell erfaring har jeg isåfall mye av. Sliter selv med samme problem. Har noen års relevant erfaring samt mye generell erfaring men får beskjed av bemanningsbransjen (Adecco inkludert) at de heller ansetter nyutdannede.

  3. Meget god tekst.
    Som karriereveileder pleier jeg å si at mitt beste karrieretips er å utføre en god jobb der man er – uansett om det «bare» er et vikariat eller prosjektstilling eller noe annet – da blir du lagt merke til og kan vokse deg inn i noe annet i tillegg til vissheten om at rollen medfører refleksjon og alternative vinklinger som gjør deg bedre kjent med deg selv.

    Mvh
    Morten Besshø // Karriereverkstedet