Dropp bilde på CV-en

Det er utrolig hvor mange forskjellige råd man får som jobbsøker. Det lanseres stadig nye og annerledes vinklinger på hvordan du kan gjøre nettopp din CV «outstanding», og på den måten kapre drømmejobben.

Dette er selvsagt bare tull. Det finnes ingen snarveier. Det er ikke antall kruseduller, fargepalett eller flotte bilder på din CV som avgjør om du får jobben eller ikke.I en CV må du fokusere på det som er viktig, og det er å vise at du har den rette kompetansen og den rette bakgrunnen for å fylle den ledige stillingen. Som avsender av CV bør du derfor hjelpe leseren til å finne ut av dette.

Bilde på CV kan være direkte skadelig

Hvorfor? Fordi vi mennesker ofte trekker slutninger på grunnlag av noen få opplysninger. Det er slik vi er skapt. Forskning viser at mennesker med attraktivt utseende oppfattes som snille, hyggelige, spennende, kloke og flinke. Vi tror altså bedre om pene mennesker enn de kanskje fortjener.

Undersøkelser viser også at mannlige kjekkaser lettere blir innkalt til intervju dersom de legger ved et bilde av seg selv. For kvinner er resultatet motsatt. Husk det, jenter!

Sammenheng mellom kompetanse og utseende?

Det er selvsagt ingen sammenheng mellom ditt utseende og hvor dyktig du er til å gjøre en jobb eller løse en oppgave. Et bilde på CV-en vil automatisk få mange rekrutterere til å gjøre subjektive vurderinger som ikke er relevant for ditt kandidatur. Dette kan du selv sørge for å unngå ved å droppe bilde på CV.

Noen ganger ønsker rekrutterer å ta bilde av deg når du er på intervju. Dette er ikke for å vurdere ditt utseende, men til hjelp for rekruttereren som gjerne kan ha 4-6 intervjuer i løpet av en dag. Slik blir det lettere å huske deg når notatene fra intervjuet gjennomgås i ettertid. Det er en annen sak.

4 thoughts on “Dropp bilde på CV-en”

 1. Det er ingen selvmotsigelse der.

  At noen oppfattes på en eller annen måte betyr ikke at det faktisk er slik.

  Det første sitatet ditt snakker om hvordan noen oppfattes, mens det andre snakker om hvordan det faktisk henger sammen.

 2. Hei Martin
  Takk for at du tok deg tid til å lese innlegget mitt. Jeg kunne sikkert ha formulert meg mer presist. Poenget mitt var at du kan gjøre deg selv en bjørnetjeneste ved å sette bilde på din CV. Man vil jo helst bli vurdert på sine kvalifikasjoner når man søker jobb, og ikke risikere å bli vurdert på utseende? Det jeg snakker om her er det berømte førsteinntrykket hvor mange har en tendens til å trekke konklusjoner på sviktende grunnlag. Det jeg mener er at det ikke er noen som helst sammenheng mellom utseende og hvor dyktig du er i jobben. I en jobb hvor samarbeide med andre er sentralt er det helt andre faktorer enn utseende som er avgjørende for i hvilken grad man lykkes eller ikke. En kandidat med et attraktivt utseende men uten de kvalifikasjonene som skal til for å lykkes, vil raskt bli avslørt av kolleger og overordnede.

 3. Mulig jeg misforstår, men jeg synes du motsier deg selv i artikkelen.

  «… Forskning viser at mennesker med attraktivt utseende oppfattes som snille, hyggelige, spennende, kloke og flinke.»

  «Det er selvsagt ingen sammenheng mellom ditt utseende og hvor dyktig du er til å gjøre en jobb eller løse en oppgave.»

  I en jobb der samarbeid med andre, både internt i bedriften og eksternt, er viktig. Så vil ifølge det skriver, pene mennesker ha mye bedre forutsetninger for å gjøre en god jobb og oppfattes som dyktige til å løse oppgaver?

  Siden de automatisk vil oppfattes som flinke og kloke, vil de bli tatt med i spennende prosjekter, lettere skape gode relasjoner til andre avdelinger og bedrifter osv.