En skam å være arbeidsledig?

Som rekrutterer må jeg innrømme at å bli nedbemannet har vært lærerikt, det er alltid nyttig å se en sak fra flere sider. Nå er ikke dette første gangen jeg har blitt nedbemannet, IT bransjen har hatt sine opp og nedturer. Jeg har aldri skammet meg over å miste en jobb, jeg alene kan ikke styre markedet. Det eneste jeg kan gjøre er å jobbe hardt og gjøre mitt aller beste slik at når jeg eventuelt må skifte jobb så har jeg gode referanser og et godt omdømme. Ting har som regel alltid løst seg så jeg har ikke bekymret meg veldig. Derfor ble jeg noe overrasket når en bekjent så på meg og sa: ”…mista jobben?? Og jeg som trodde du var flink jeg…” En sleivete kommentar fra en som trolig ikke mente noe vondt, men som ble oppfattet som negativt av meg. Er dette en generell oppfatning – at de som er nedbemannet eller går arbeidsledig er inkompetente og mislykket?

Skamfulle
Under en lunsj med flere andre jobbsøkere tilstede forstod jeg raskt at mange var skamfulle over å være arbeidsledige. Alle faglig dyktige mennesker som garantert ville utført en god jobb! Jeg kom derfor til å tenke på kommentaren fra min bekjent. Det er ikke rart at mange mister motet og selvtilliten hvis dette er holdninger de møter med jevne mellomrom! Det er nedgangstider og vi som enkeltmennesker har svært liten kontroll på markedet. Det er vanskeligere å få seg en jobb nå. Man konkurrer med et titalls andre jobbsøkere, ja gjerne flere hundre på enkelte stillinger!

Ikke-samfunnsøkonomisk resirkulering av arbeidstakere?
Mange svært faglig sterke og dyktige mennesker er arbeidsledige over lengre tid. Samtidig ansettes det nye folk. Når man ansetter nye medarbeidere ansettes ofte en som allerede sitter i en stilling og som har oppsigelsestid. Som igjen blir erstattet av en som allerede sitter i en stilling osv.

Praktiserer vi i stor grad en ikke-samfunnsøkonomisk resirkulering av arbeidstakere? Hadde man i stedet ansatt en som allerede er arbeidsledig så får man en ny medarbeider i gang på kort varsel og arbeidsledighetskøen blir raskere redusert. Hva om en arbeidsgiver aller først ser på de søkerne som er arbeidsledige?

Bedre kandidat om du har jobb allerede?
Som rekrutterer sier jeg jo ofte at det er mye enklere å få ny jobb når du allerede sitter i en stilling og at man derfor ikke bør være for kresen når valgmulighetene er få. Dermed har jeg også deltatt i å bygge opp under forestillingen at man er en bedre kandidat så lenge man faktisk har en jobb allerede.

Hadde det ikke vært herlig om en arbeidsgiver skriver i annonsen:
”Det er en fordel om du er arbeidsledig og kan starte på kort varsel!”

Dette innlegget ble først publisert på LinkedIn. 

Heidi Rønne

Gjesteblogger: Heidi Rønne
Bio: 
Jeg er en teknologientusiast med snart 20 års erfaring fra IT bransjen. Jeg har jeg fått med meg både opp- og nedturer og i disse årene innehatt både tekniske roller og roller mer rettet mot kommunikasjon og marked. De siste årene har jeg arbeidet med rekruttering og bemanning av IT spesialister.
Kontakt: Twitter, LinkedIn

 

4 thoughts on “En skam å være arbeidsledig?”

 1. Takk for god artikkel. Jeg jobber med å bidra til at arbeidssøkere kommer i jobb. Hver dag får jeg bekreftet at det er mange dyktige mennesker mellom to jobber! Det er så bra når andre aktører bekrefter dette. Takk igjen.

 2. Heisan Henrik.

  Jeg måtte jo ta en titt på LinkedIn profilen din og se hva det er arbeidsgivere i Stavanger går glipp av. Tror nok ingen tar innlegget ditt her veldig personlig, det er lov å utrykke frustasjon når man sliter med å finne jobb. Jobb er jo ekstremt viktig for oss! Ta kontakt med Adecco og IngeniørCompagniet 🙂 Med din bakgrunn kan det kanskje være stillinger for deg i flere kategorier og fagområder. Jeg ønsker deg lykke til!

 3. Hei Heidi og meget stort takk skal du ha for skrivelsen «En skam å være arbeidsledig?», den bekrefter virkelig noe jeg har hatt på kjenn over tid nå. Jeg er nesten 50 år ung og har aldri noensinne hatt en «normal» fast ansettelse i hele livet mitt. Ikke fordi jeg ikke har hatt anledning (mulighet) til det uten fordi jeg ikke sett poeng eller grunn for det. Den eneste gang jeg hatt problem at finne jobb var i Spania for omtrent 6 år siden… og nå i Stavanger. Jeg har ved det her ‘laget’ i tillegg vært uten jobb i ett år og selv om jeg ibland får komme på intervju og HR-typene kontakter mine tidligere sjefer som «snakket svært godt om meg» så er jeg uansett ikke aktuell for jobben!

  Det du skriver i dette innlegg bekrefter det jeg misstenkt siden lenge om mennesker psyke som i stort ikke er forskjellig fra mange andre dyr som vi med narsissistisk ton alt som oftest ser ned på som mindre verdi. I den hensikten er mennesker relativt primitive dyr som akkurat slik andre dyrearter lar seg styres av «Amygdala», den delen i hjernen som tar ved for akutt krise og overlevning og som er «hard-wired» til å spare energi for overlevning, noe som reklamekampanjer bruker seg flittig av; vi setter ikke like stor pris på de vi kan erverve som vi er redde for å tape noe. Det er nettopp av samme anledning som en reklamekampanje har en siste dato; hvis du ikke kjøper dette for denne dato vil du gå glipp av… kjennes det igjen?

  Det er akkurat samme for en gutt (damers sine erfaring må andre skrive om) på kroen som ønsker å «ragge» opp en dame. Hvis han kommer til utestedet ensom så er det godt om damer som rynker på nesen sin med tanken at «den der veit man jo hva han er interessert av» men hvis han prøver å være på samme kro med dameselskap med seg så vips er det godt om damer som lurer på hva hun (damen i selskapet) har som ikke jeg (de andre damene) har og misunnelsen setter inn i full galopp. Jeg og flere andre jeg kjenner har prøvet denne psykososiale testen selv om det innebærer at jeg reduserer min egen art til en relativt enkel skapelse.

  Nå er det jeg er i ferd med å skrive mulig at det klipper muligheten for godt for meg her i Norge dersom vedkommende fra HR-avdelingen der jeg søker jobb leser det men jeg mener at det må sies… eller skrives. Fram til 80-tallet eller kanskje 90-tallet bestod bedriftledingen i større bedrifter av fagfolk med egen erfaring fra sin egen virksomhet. De hadde hjelp av folk, ibland som del av selskapstyret, fra andre fagkompetanser som juss, økonomi, markedsføring og så videre. Etter 90-tallet tok økonomer og andre «hjelpreder» over styret i selskapene selv om det f.eks. dreier seg om en industribedrift. Jeg mener at det aldri tidligere har funnets så mye inkompetente bedriftsledere hva gjelder store bedrifter som det i dag. De er kompetente på at regne på sifrer og legge budsjetter men skjønner ikke hva sin egen bedrift egentlig driver med, den så kalte kjernevirksomheten. Samme ting er jeg helt overbevisst gjelder for HR-mennesker. Jeg har et antall bedrifter i tanke men finner det feil at rakke ned på noen når jeg tror att det handler om en generell ‘utvikling’.

  Selv om du jobbet selv som HR-menneske så håper jeg ikke du tar min tilbakemelding personlig, som Deepak Chopra skriver; hvis du blir opprørt over hva andre mennesker sier eller gjør så skal du huske at det kun er dine egne følelser om denne situasjonen som gjør at du føler deg ille, men dette er dine egne følelser og dine følelser er ditt ansvar.

  Må dere ha en strålende dag alle hop ønsker Henrik Dahlström, en for HR-typer uønsket arbeidssøker som innen kort vil ha bopel ute på gaten.