En verden designet for menn?

DN Magasinet hadde en interessant gjest denne helgen. Feminist, samfunnsdebattant og skribent Caroline Criado Perez har snakket med en rekke eksperter på ulike fagområder om bruk av kjønn i undersøkelser og tester, og hun har samlet inn mengder med data som viser at verden er designet for menn – av menn. Det har aldri slått meg, er det virkelig slik?

Testet på menn – farlig for kvinner

Perez har brukt tre år på å samle inn informasjon, og hun har skrevet bok om emnet: «Invisible women. Exposing data bias in a world designed for men». Tallene hun publiserer er oppsiktsvekkende.
Menn har f.eks. større prosent sjanse for å overleve bilulykker, fordi produsentene bruker testdukker som er lik en gjennomsnittlig, voksen mann. Kvinnens kropp er altså atypisk, og ikke noe man bruker som standard. Hårreisende, ikke sant? Et unntak kan være Volvo, som markedsfører trafikksikkerhet for hele familien.
For Carolines del startet ideen til prosjektet med et hjertesjokk. Hun trodde hun hadde god kunnskap om hjerteinfarkt, men kvinner og menn har veldig forskjellige symptomer. Menn: Smerte i brystet og stråling ned i venstre arm. Kvinner: Kortpustethet, svette, kaldsvette eller kvalme. Sistnevnte blir betegnet som atypisk, selv om disse symptomene er typisk for kvinner. Det betyr at mange leger stadig setter feil diagnose på kvinner. Som er farlig. Dødelig, rett og slett.

Dagligdags diskriminering

Kvinner bruker mer tid enn menn på å stå i toalettkøer, og det henger jo naturligvis sammen med at vi må ta av oss flere klesplagg enn menn. Ikke nødvendigvis fordi vi går parvis og skravler, for dette gjøres som regel etter at vi har gjort unna det viktigste. Antall toaletter per kjønn var et tema da vi planla vårt nye hovedkontor. For å unngå kø fikk damene litt flere båser i hver etasje, pluss at noen ble merket med unisex-piktogrammer. Det har fungert veldig bra, selv om noen menn har problemer med å se forskjell på damer og herrer. Piktogrammene er svært enkle, men kanskje ikke enkle nok? En ting er å ha nok toaletter, Perez mener det må utvikles bedre design på dette området.

Design for menn

Criado Perez nevner også design av møbler, der det ikke tas hensyn til kvinnens kroppsbygning. Her har jeg et ferskt eksempel fra vår nye lokaler:
Vi fikk hvert vårt personlige, låsbare skap da vi flyttet inn. Disse er satt sammen av moduler på 4 skap i høyden x 4 i bredden. Det var tilfeldig om man fikk et skap langs gulvet, midt på eller øverst i rekken. Dette er vel strengt tatt ikke bare kjønnsdiskriminerende, det finnes mange kvinner med god høyde og mange menn som ikke rager i terrenget. Resultatet ble i alle fall at noen måtte bytte skap med en kollega, for det er jo kjipt å ikke rekke opp til skapet man er tildelt.

En verden full av skjevheter

I følge Perez er verden full av eksempler på skjevheter. Kontor er for kalde for kvinners forbrenning, smarttelefoner ligger ikke godt i en kvinnes hånd, arbeidstøy passer ikke fordi de er laget for menn. Hun nevner også rekrutteringsprosesser. Der har vi fremdeles en lang vei å gå. Kvinner og menn behandles ulikt, det viser utallige undersøkelser. Bevisst eller ubevisst diskriminering. Mange algoritmer favoriserer menn, og da blir kvinner tilsidesatt.

Vitenskapen er ikke objektiv, i følge Perez. Boken hennes har ligget på Sunday Times bestselgerliste i seks uker. Tror jammen jeg skal få tak i den.
Her kan du lese mer om Caroline Criado Perez.