Fem tips for en pangstart etter ferien

Å komme tilbake på jobben etter en lang ferie kan være utfordrende. Her finner du fem tips for en bedre overgang.

Du har i flere uker levd et deilig ferieliv uten klokke, tidsfrister, krav og utfordringer. Når det er ferie er meningen er at du skal nyte livet, slappe av og lade batteriene. Plutselig skal du rett tilbake til arbeidshverdag og rutiner. Hvordan kan du gjøre overgangen litt lettere?

Motivasjon er nødvendig

Bare det å snu døgnrytmen kan være krevende for mange. Verre er det for dem som ikke gleder seg til å komme tilbake ”i gjenge” igjen, som ikke ser frem til å møte kollegaene eller sjefen igjen, og som ikke synes jobben er tilfredsstillende eller utfordrende.

For mange betyr denne lange ferien at man får anledning til å senke skuldrene og reflektere over hva man egentlig ønsker å fylle hverdagen sin med. Å lade batteriene gir energi, men uten motivasjon har denne energien liten verdi. Derfor er det nok mange som finner ut at de vil bytte jobb like etter ferien.

Ledere har også et ansvar

Det er en god idé å samle dine medarbeidere til en myk overgang fra ferien. Ønsk dem velkommen tilbake og vis at du er oppriktig glad for å ha gjengen samlet igjen. La dem fortelle om sine ferieopplevelser. Det er bedre å bruke en time i fellesskap enn fjorten halvtimer ved kaffemaskinen.

Ledere bør sikre at alle medarbeiderne er klar over hvilke oppgaver som må prioriteres fremover, og hva som skal til for å gjennomføre disse.

Ta en statusoppdatering med medarbeiderne dine, og sørg for å bidra med struktur og inspirasjon slik at de finner tilbake til den gode arbeidsrytmen. Bli enig med dem om konkrete mål og oppgaver. Noen kommer raskt i gang, mens andre trenger mer tid. Vis hensyn, men sørg for at ting beveger seg i riktig retning.

Tips for en bedre jobbstart

Mange bruker de første dagene av ferien til å roe ned etter hektiske arbeidsdager. På samme måte tar det noen dager å starte opp og komme i ”flyt” igjen. Vi legger oss raskt til nye vaner og late dager, og arbeidsgivere er nok klar over at det er få som er topp effektive første dag etter ferien.

Her er noen tips for å få en bedre overgang fra ferie til jobb.

Ta ferie: For det første bør du ta ferie når du har ferie. Legg bort PC og mail, og sørg for at du får brukt dagene til å lade batteriene.

Tidlig inn i rutinene: Prøv å innarbeide hverdagsdøgnrytmen et par dager før ferien er over. Sørg for å sove om natten og stå opp litt tidligere enn du har gjort i ferien. Spis lunsj til norske lunsjtider, ikke klokken 1400, og trapp gjerne ned på alkoholen dersom du har drukket mer enn vanlig i ferien.

Brøyt innboksen: Det kan være lurt å se gjennom innboksen din et par dager før du starter på jobb igjen. Dette for å slette spam og sortere bort all e-post som ikke krever noen handling fra din side. Ikke fall for fristelsen å besvare mailer dersom du har gitt beskjed om at du er utilgjengelig. Bare sorter og slett.

Start senere: Dersom du har mulighet kan det være en god idé å starte på tirsdag eller onsdag. Da blir ikke den første arbeidsuken så lang.

Sett mål: Tenk over hva du vil oppnå eller gjennomføre frem til jul. Sett deg noen mål, og tenk gjennom hva som skal til for å nå disse målene. Struktur er en god venn når det gjelder å få ting gjort.

Dette blogginnlegget er basert på et intervju jeg hadde med Dine Penger.