Følelser og frustrasjon på jobb

Du våkner dyvåt midt på natta, dynetrekket kjennes som en klam, kald hånd over brystet. Lettet over å være ute av drømmen tasser du innom toalettet, drikker kanskje litt vann. Tilbake i sengen snur du dyna i halvsvime og legger deg godt til rette. Men før du rekker neste sovevogn er tankene der.

De som kverner rundt til alle døgnets mest upassende tider og kaster lange skygger. Tanker som kanskje kretser rundt tøffe tak på hjemmebane, prosesser på jobb som oppleves vonde eller en vrien arbeidsoppgave som stadig utsettes. All motivasjon er byttet ut med frustrasjon. Og frustrasjon har en lei tendens til å ta mye plass og tappe krefter. Du føler deg tom.

I slike situasjoner har jeg fra tid til annen, og spesielt på vei til jobb, tenkt at en liten trafikkulykke hadde vært noe. Ikke noe alvorlig, bare en liten hjernerystelse kanskje – for å få pusterom i hverdagen. Slippe å gå på jobb. Helt uakseptabelt og irrasjonelt selvsagt, og er man inne på det sporet må noe gjøres.

Så hva gjør du?

Uansett årsak – mitt beste råd er å be din nærmeste leder om litt tid. Du trenger ikke si alt, men fortell i korte trekk om hva som plager deg. En sak med flere involverte har som kjent i hvert fall to sider, og ofte kan det være nok å få luftet problemet. Bli lyttet til. Bare det å høre seg selv legge frem problemet muntlig kan være en aha-opplevelse. Dine følelser og reaksjonsmønstre vil prege arbeidsmiljøet, og dine nærmeste kolleger kan bli usikre. Det er viktig at de får vite akkurat nok til at de får anledning til å møte deg med forståelse, støtte på sin måte og ta hensyn.
Er det vanskelig å ta opp et problem med din nærmeste leder, så finn en annen i organisasjonen du har tillit til.

Ser du ingen mulighet til å dele en lei sak med dine kolleger, så prøv å sette ord på følelsene dine. Skriv ned alt som faller deg inn, både positive og negative vinklinger. La det ligge noen timer eller et par dager, les nøye igjennom og parker notatene i papirkurven. Tøm papirkurven bevisst og gå videre i livet.
Eller du kan dele skribleriene dine med andre i sosiale medier. Pass bare på å ikke bli for privat. Mange vil nok kjenne seg igjen, og du kan få mange tips og gode råd på veien.
Ha en skyfri dag!