Frivillig arbeid – verdt hver time?

Frivillig arbeid

DN Talent la denne uken ut en sak om frivillighet, og tok i den forbindelse kontakt med oss for en kommentar, noe jeg synes er kjempehyggelig. Hvordan vurderer vi verdien av ubetalt arbeid?

Verdien av frivillig arbeid har jeg lenge hatt stor tro på, og jeg oppmuntrer alle – særlig unge i starten av sin karriere – til å prioritere tid til å hjelpe andre uten å ta seg betalt.

Å ha jobbet frivillig er kjempefint å ha med seg. Jeg blir alltid glad når jeg ser slik erfaring på CV-en til en som søker jobb hos meg, og det kan være faktoren som skiller to ganske like søkere fra hverandre. Det viser engasjement og initiativ, og at du har et blikk på verden rundt deg.

Et av spørsmålene jeg fikk fra DN var om leksehjelp for Røde Kors kan måle seg mot annet frivillig arbeid, for eksempel arbeid i en studentforening. Jeg var tydelig på at jeg ikke vil rangere, eller si at en type organisasjonsarbeid er bedre enn noe annet. For min del er jeg mindre opptatt av akkurat hva en kandidat har jobbet frivillig med, jeg synes engasjementet er positivt i seg selv.

Ikke minst: Forskjellige verv og oppgaver passer for ulike typer mennesker. Leksehjelp er en flott måte å vise at du er sosial og omgjengelig, fordi du nødvendigvis må forholde deg ganske tett til folk. Det får frem at du er tålmodig og pedagogisk anlagt, og at du er pålitelig. Dette er gode egenskaper, og kanskje særlig hvis det er en person som skal jobbe i team.

Å være leksehjelp passer ikke for alle, uten at det slår negativt ut på en kandidat. Yrkeslivet krever alle typer mennesker, og ulike egenskaper er ”gode kort” i kampen om ulike stillinger. Å være leder i studentforeningen får frem lederegenskaper og ambisjoner – å være aktiv i ditt lokale idrettslag viser engasjement for omgivelsene rundt deg.

Noen arbeidsgivere har en hjertesak, og har en jobbsøker jobbet frivillig med akkurat det kan det treffe blink, men dette er umulig å spekulere i. Som med alt annet: Velg ut fra ditt engasjement. Du skal tross alt drive med dette en del timer før det kan føres opp på CV-en, synes jeg. Da er det greit at arbeidet gir deg energi også. Spesielt studenter må være gjerrig med tiden sin, de bør velge noe de trives godt med eller er genuint opptatt av.

Som jeg sa til DN Talent: Det er helt greit for en student å velge frivillig arbeid med hodet, fordi det gir en kompetanse som ser bra ut på CV-en, men akkurat hva slags frivillighet bør velges med hjertet.