Gi deg selv en fredelig ferie

Gi deg selv en ferie uten for mye digital støy. En ferie der du bare er, en jul der du er til stede og virkelig lytter, uten å tenke på andres status.

La oppdateringer være usett, du går sannsynligvis ikke glipp av så mye. Nå legges det ut uendelig mange stivpyntede juletrær, ekstreme julegensere og motiver av typen «se, så fantastisk bra jeg har det»! Hva tror du – ville det ikke vært godt å teste ut noen friminutter fra mobilen?

Et lite, men vilt vanskelig eksperiment

Gjør et eksperiment i julen, se hvor lenge du klarer å la mobilen ligge uten å sjekke ting og tang. Jeg tror du vil bli overrasket, for særlig lett er det ikke. Vi liker å tro at vi har kontroll, men det er skremmende å se hvor avhengig vi er blitt av å være «på» hele tiden. Uten å tenke over det, griper vi etter mobilen som på refleks. Hele tiden ny informasjon, både nyttig og totalt bortkastet. Ungdom skriver om sin hverdag på sosiale medier i Aftenposten, og det er skremmende lesning. På barselavdelinger blir foreldre nå oppfordret til å la mobilen ligge. Den kommer i veien for barnets kontakt med dem i denne viktige, første perioden av livet. Det er jo vilt at det skal være nødvendig å henge opp informasjon om det.

Ferie med ettertanke

Ferie er en fin tid for ettertanke. Ikke la deg stresse av ting du ikke rakk, bare la høytiden komme (det gjør den jo uansett). Ta deg tid til lange, gode samtaler uten avbrudd fra digitale dingser. Det viktigste er å gjøre noe annet enn det man gjør i hverdagen. Å ha det så bra man kan, tenke at det meste er godt nok og glede seg over noen fine fridager sammen med familie og gode venner. Eller kanskje du drømmer om å kunne ta ting litt på sparket innimellom juleslagene – stikke til skogs for eksempel? La støyen da bli hjemme. Opplev naturen uten musikk eller podcast på øret. Stillhet er en form for luksus i dag. Den er gratis – og den anbefales på det varmeste.

Forresten, han som oppfant «like»-funksjonen angrer i dag. Ta deg fri fra den også. God ferie!