Gi meg referansene dine, og jeg skal fortelle hvem du er…

Da jeg var 16 år og skulle søke min første jobb, hadde jeg kun én attest og én referanse å vise til. Jeg hadde erfaring fra å jobbe i butikk med salg og service, og var godt kvalifisert for jobben jeg søkte i en klesbutikk.

Referansen min var eier av butikken jeg tidligere jobbet i, og attesten beskrev meg som pliktoppfyllende, lojal og flink til å jobbe. Alt det en arbeidsgiver ønsker seg!

Referansen jeg hadde, var pappaen min …

8 tips til referanser

Som konsulent får jeg mange spørsmål angående referanser. Hvilken referanse er relevant, hvor mange referanser trenger vi, og må vi ha referanse fra nåværende arbeidsgiver?

Gode referanser kan være en avgjørende faktor for å sikre deg drømmejobben, men de kan også virke negativt hvis de ikke brukes riktig. Her har du 8 tips du kan ta med deg på veien.

1. Unngå venner og familie

Unngå å bruke venner og familie som referanse. Har du lite eller ingen arbeidserfaring, så bruk tidligere lærere, studieveiledere eller en leder fra en forening du har vært aktiv i.

Da jeg søkte min første jobb kunne jeg brukt en kollega som referanse i stedet for min far. Jeg var svært aktiv i ulike foreninger også i ungdommen, og kunne med hell brukt en leder fra en av disse som referanse for min første jobb.

Relevante referanser kan være ledere og kollegaer fra tidligere arbeidsforhold, kunder, verv og studier.

 2. Hvor mange referanser?

De aller fleste blitt bedt om å oppgi minimum to referanser, i alle fall hvis det er en seriøs arbeidsgiver. Vær forberedt på å måtte oppgi flere referanser også.

3. Spør om lov

Det er svært viktig at du alltid spør referansen din om lov til å bruke dem.

4. Ikke del ut referansen din til alle

Ikke oppgi referansene dine til enhver mulig arbeidsgiver i søknaden. Du kan risikere at dine referansepersoner blir ringt i tide og utide, selv om du kanskje ikke er aktuell for en stilling. Det er veldig kjedelig hvis referansene dine blir lei av å svare på spørsmål om deg og dermed ikke gir de beste anbefalinger.

 5. Bruk ferske referanser

Referansene dine bør være så ferske som mulig, aller helst fra siste arbeidsforhold.

Passer det ikke at din nærmeste leder er referanse, hør med en kollega, fagansvarlig e.l. Oppgir du referanser som går tilbake i tid, forklar hvorfor!

6. Sørg for oppdatert informasjon

Sørg for å oppgi oppdatert og korrekt kontaktinformasjon til referansene du gir fra deg.

Jeg får stadig referanselister fra jobbsøkere hvor både e-postadresse og telefonnummer er utdatert. Som konsulent bruker jeg mye tid på å hente inn informasjon, så sørg for at alt av kontaktinformasjon stemmer, før du gir det fra deg.

7. Informer referansen din i forkant

Gi alltid beskjed til referansen din når du har vært på et intervju, slik at de er forberedt på en telefon. Fortell hva slags stilling du har søkt på, slik at referansen kommer inn på riktig spor. Du ønsker at din referanse skal gi deg de beste skussmål, og de aller fleste ønsker å være godt informert før de får en telefon.

8. Usikker på hvilke referanser?

Er du usikker på hvilke referanser som er aktuelle for jobben du søker, så spør!

Referanser er veldig viktig

Det er mange som glemmer hvor viktig referanser er, og at de kan forfølge deg senere i livet.

Sørg alltid for å stå på helt til siste slutt i jobben din, uansett hvor «ferdig» du er, eller hvor uenig du er med sjefen.

Referansene dine forteller mye om deg, husk det!

Lykke til med jakten på gode referanser.

Gjesteblogger: Hanne Holst
Tittel: Konsulent Adecco Finans & Juridisk

Bio:  Opprinnelig fra Sandefjord, men har bodd i Oslo siden 1991. Jobbet i bemanningsbransjen og Adecco siden 2007.  Jeg er utdannet danser og økonom, en litt snodig kombinasjon, men det fungerer utmerket i jobben med mennesker!

Jeg ønsker å gjøre en forskjell for kandidater og kunder som henvender seg til meg og Adecco. Jeg er opptatt av løsning og kvalitet i jobben min – å finne rett person til rett jobb!

LinkedIn: no.linkedin.com/in/hanneholst/

2 thoughts on “Gi meg referansene dine, og jeg skal fortelle hvem du er…”

  1. Hei Atle. Først og fremt, vi er enig med deg. Referansene er en god sjekk, men langt fra alt. Etter mange år med rekruttering og referansesjekker har vi sett og hørt nesten ”alt”, på godt og vondt.
    Det er veldig viktig å være klar over det du sier, at ikke alle referansepersoner burde vært nettopp det. Både gode og dårlige relasjoner kan komme til uttrykk i en referansesamtale, og det er viktig å ikke tenke at alt er svart/hvitt.
    Likevel er referansesamtaler et veldig godt og viktig verktøy for alle som rekrutterer hvis den utføres riktig.
    I rekruttering tar vi i bruk mange ulike metoder for å sikre på best mulig måte at vi har riktig person til riktig jobb. Referansesamtalen gir oss anledning til å ta en avsjekk med tidligere arbeidsgivere, om det stemmer det kandidaten har fortalt oss i intervju, om vi kjenner oss igjen i ting som blir sagt, og få nyanser av både arbeidsoppgaver og personlighet. Vi tar selvfølgelig høyde for at ikke alt nødvendigvis fremstilles i riktig lys. Vi har ingen garantier for at kandidater ikke lyver, bruker ”feil” referanser osv., men ved å bruke strukturerte intervjuer, tester, hente inn dokumenter og attester, sjekke referanser osv. i rekrutteringsprosessen, sikrer vi oss så godt vi kan.
    Håper det ga et litt mer nyansert bilde – forstår at du tenker at fremstillingen var litt naiv.

  2. Hvis du sjekker mine referanser hører du nok alt som er positivt, og da kanskje en og annen småting annet enn det. Det betyr ikke at du ikke kan finne folk som hadde sagt det motsatte. I følge din logikk derimot skulle man tro at det ikke skulle kunne skje, for referanser er sannheten. Det er det imidlertid ikke. Referanser er for det aller meste sosiale relasjoner. Er den god vil alt negativt glattes over og alt positivt fremheves. Er den dårlig vil alt negativt fremheves og alt positivt glattes over. I tilfeller der en ansatt har hatt mye konflikt eller feks opplevd mobbing på arbeidsplassen vil han ha for det meste negative relasjoner helt uavhengig av hvilken jobb han har utført. I tilfeller der en person gjør sitt beste, er relativt moderat eller dårlig i jobben, men har gode relasjoner vil han fremstå som suksessful. Så etter min mening er det litt for naivt å påstå at referanser sier alt. De er en god sjekk, men de er langt fra alt.