Godt arbeidsmiljø i kontorlandskap?

Jobber du i et kontorlandskap? Trives du? Å sitte tett på kolleger når man har behov for å konsentrere seg kan være en utfordring. Småprat, mobilbruk eller stadige henvendelser forstyrrer fort flyten i arbeidet. Hvordan kan man legge best mulig til rette for at arbeidsmiljøet blir godt i et kontorlandskap?

Nytt hovedkontor

Adecco-konsernet flyttet nylig fra et litt slitent bygg midt i Oslo sentrum til et totalrenovert, lyst og trivelig bygg på Skøyen. Tre etasjer innredet hovedsakelig som landskap, og med en splitter ny interntrapp som binder oss sammen. Hva har dette gjort med arbeidsmiljøet?

Godt arbeidsmiljø er noe alle må bidra til

Vi er for så vidt godt vant med å jobbe i landskap, men det som er nytt og uvant for de fleste av oss er at skilleveggene er borte. Det gjør at vi må ta mer hensyn til hverandre for å unngå støy, slik at vi ikke påfører hverandre uønsket avbrekk i arbeidet. Vi har derfor laget noen enkle kjøreregler for å skape en kultur for gode rutiner, slik at alle skal kunne trives best mulig:

Seks enkle kjøreregler for å trives i landskap

·       Respekter at din kollega kan være opptatt.
·       Bruk gode hodetelefoner som ikke «lekker» – det er ikke sikkert de rundt deg er fan av din favorittmusikk.
·       Ha mobilen på lydløs.
·       Samtaler på høyttaler legges til møterom.
·       Innestemme er tipp topp!
·       Får du besøk ved pulten som kan dra ut i tid, ta med deg gjesten og bruk sosiale soner eller flexirom.

Klarer vi å følge dette, da?

Vel, fremdeles høres fiffige ringetoner fra en og annen mobil rundt omkring, men det begynner å gå seg til, og vi har tross alt bare «bodd» her i et par måneder. Vi har fått gode sosiale soner med sofagrupper og arbeidsbord i barhøyde. Der kan vi slå av en prat, ta en telefon, sitte og jobbe alene eller i team. Dette innbyr også til at man enkelt kan variere arbeidsstilling i løpet av dagen.

Clean desk – helt genialt

Uten skillevegger er det lettere å holde lokalet rent, og det gjør noe med romfølelsen. Vi har faste plasser, men kjører en «clean desk»-ordning. Det vil si at alle personlige eiendeler låses inn i et personlig skap ved arbeidsdagens slutt. Da unngår vi alt mulig rart som samler støv og roter til utsikten. Helt genialt, egentlig. Vi har også fått en kjekk liten boks hver som passer perfekt i det lille personlige skapet, og den rommer akkurat det man skulle trenge av ting og tang i løpet av dagen. Ryddige pulter gir et trivelig arbeidsmiljø og godt inneklima, dessuten kan andre enkelt låne plassen hvis den står ledig en dag.

Grønne planter er gull

Planen er å få inn flere planter for å gjøre lokalene enda triveligere. Planter gjør luften bedre og fungerer godt som skjerming i landskapet. Støydemping i form av veggdekor skal vi også få på plass, for nå vet vi hvor skoen trykker.

Stikk gjerne innom når du er på våre kanter – vi holder til på Sjølyst plass 2. God kaffe har vi også.