Heller arbeidsledig enn vikar?

Aldri har så mange søkt høyere utdannelse. Det er bra. Men en økende ungdomsledighet gir allikevel grunn til bekymring.

Norsk økonomi går bra. Levekårsundersøkelsen 2012 viser at de fleste trives på arbeidsplassen og bare 6 prosent mener de står i fare for å miste jobben. Aldri tidligere har det vært flere ungdom i Norge med ambisjoner om å gjennomføre høyere utdannelse.

Samtidig går 25.000 under 30 år rundt som helt eller delvis arbeidsledige. Ungdomsledigheten er over dobbelt så høy som den totale arbeidsledigheten. Dette er bekymringsfullt.For meg viser tallene tydelig hvor viktig arbeidserfaring er. For når utdannelse blir vanligere, og en mastergrad har blitt hva artium var for en generasjon siden, blir denne praktiske erfaringen det som ofte skiller. Gang på gang opplever ungdom at fine vitnemål ikke er nok når de konkurrerer med jobbsøkere med lengre CV-er.

Alle som ufrivillig står utenfor yrkeslivet er et tap for det norske samfunnet. Ikke minst er det en fortvilet situasjon for den enkelte. Å få den første ”voksne” jobben er ofte avgjørende. Den er nøkkelen videre, og legger grunnlaget for et yrkesliv, som kan vare i over 40 år. Og mange får denne jobben hos Adecco eller våre konkurrenter.

Allikevel er det ikke mange bransjer som får mer kritikk i Norge enn bemanningsbransjen. Særlig ofte påpekes grad av sikkerhet, og at det å jobbe som vikar ikke er like trygt som andre ansettelsesformer.

Dette gjelder på langt nær alle som jobber for oss, men ja, for noen er det sant. Kortere vikariater har nødvendigvis lavere sikkerhet enn en fast stilling med tre måneder oppsigelse. Dette er også et argument som brukes flittig av dem som avskriver bransjen som uønsket i norsk arbeidsliv.

Sjeldnere prates det om er hvor positivt dette er. Kortere oppdrag skaper en lavere terskel for ansettelse, fordi det er lavere risiko for arbeidsgiver ved feilansettelser. De er dermed en døråpner for dem som ikke opplever å nå opp i konkurransen om de faste stillingene, og man får en fot innenfor i bedriften.

I fjor hadde Adecco 18.028 mennesker i oppdrag, og mange fler søkte jobb hos oss. Når bransjen vår kritiseres, fremstilles det ofte som om denne gruppen blir nektet fast ansettelse omtrent som et direkte resultat av at de jobber som vikar. De fleste har nok en drøm om en fast jobb på sikt. Men det er ikke det samme som at det er et umiddelbart tilgjengelig alternativ. Det er heller ikke slik at vi noen gang vil ha et arbeidsliv der det ikke er behov for vikarer, all den tid folk fortsatt vil få barn, ta ferie eller bli syke – og firmaer vil ha sesongtopper.

For de 18.028 representerte Adecco en mulighet og en åpen dør inn til arbeidsmarkedet. Dette gjelder særlig for de unge jobbsøkerne. For de fleste av disse var ikke det reelle alternativet fast jobb. Det reelle alternativet var arbeidsledighet. Det ville være et stort tap både for dem og for samfunnet som helhet. Da er midlertidig arbeid helt klart å foretrekke.

5 thoughts on “Heller arbeidsledig enn vikar?”

 1. Min erfaring er at nettopp bemanningsbransjen er de som er mest kritiske til at kandidater har jobbet vikariater selv om bransjen selv hevder det er en fin måte å vise seg fram. Nei se da er en plutselig både ustabil og dårlig arbeidskraft.

   1. Min personlige erfaring er dessverre slik. Finnes de som er værre en Adecco men har selv opplevd negative tilbakemeldinger ifra Adecco også per telefon pga vikariater.

 2. Det er absolutt en skummel utvikling, men samtidig, kansje ikke helt uventet. Med den fokusen man i dag har på høyere utdanning og forventningene som følger i kjølvannet av dette har jeg lyst til å si «I told you so», men jeg skal la være (…eller lot jeg være….?).

  Det er to grupperinger jeg mener må ta mye av ansvaret for dette. Den første er utdanningsinstitusjonene (høyskolene) som gir lovnader om godt betalte drømmejobber pr default når man uteksamineres. Dette er i beste fall sannheter med sterke modifikasjoner. I tillegg burde det vært MYE mer fokus på karriererådgivning i grunnskolene og videregående! Jeg vil hevde at kun en brøkdel av dagens elever på videregående har en viss peiling på alle mulighetene de har. Det finnes faktisk andre jobbmuligheter enn lege, advokat og Facebook gründer….

  Den andre er arbeidsgiverne. Viljen til å ansette unge uerfarne mennesker sitter langt inne. Riktignok finnes det en del virksomheter som begynner å få opp øynene for denne målgruppen som kjører spennende og gode trainee-programmer. I tillegg kommer potensielle kandidater rett fra skolebenken med forventninger om sjefs-stillinger og lønnskrav som kan få noen og enhver til å lure på hva som sviver rundt i nøtta på ungdommen….

  Mitt tips er uansett: Få på plass kvalitativ karriererådgivning allerede på grunnskolenivå (hva DU kan bli når du blir stor). Kanskje vi kan få tilbake litt av det kompetansemessige mangfoldet vi så sårt trenger…….

  1. Hei John,

   Takk for interessant kommentar!

   Mange er nok enige med deg i at mye utdanning bør gjøres mer yrkesrettet, med tydeligere karriererådgivning, selv om dette varierer fra studiested til studiested. Videre må mange studenter bli flinkere til å ”selge seg selv” og presentere hvordan det de har lært kan omsettes i verdi for arbeidsgiveren de søker jobb hos. Det er jo det alle arbeidsgivere vil ha – noen som kan hjelpe oss å nå målet vårt.

   Så må jeg ta jobbsøkerne litt i forsvar. Vi møter selvfølgelig noen som nok er litt i drømmeland når det gjelder hva arbeidslivet vil innebære, men de fleste som søker jobb hos oss er både fleksible og har en realistisk virkelighetsoppfatning. Og de som ikke har det, kommer ned på jorda ganske fort.

   Men helt enig i at mye av nøkkelen er i karriererådgivning – og ikke minst i å prøve seg i arbeidslivet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *