Hjelp, jeg søker ny jobb!

Å søke jobb er ikke noe man gjør hver dag, så hvordan bør du gå frem?

La oss si at beslutningen er tatt. Du har vurdert din stilling og interne karrieremuligheter. Du føler at du har vokst fra oppgavene, du kjeder deg i jobben eller mangler inspirasjon. Kanskje har du også snakket med din leder, og innser at skal målene i karrieren nås, må du ta skjeen i en annen hånd.

Søker du deg til noe nytt – eller fra noe gammelt?

Dette er et viktig spørsmål du må besvare for deg selv, fordi det ganske sikkert dukker opp under intervjurundene. Ditt svar vil gi en erfaren rekrutterer god informasjon rundt din motivasjon. Det er vel ingen bombe at det er lettere å satse på en kandidat som søker seg til nye oppgaver og utfordringer, enn det motsatte …

Så begynner letingen

Alle som har erfaring med arbeidsledighet eller aktiv jobbsøking, vet at det å søke ny jobb fort kan bli en heldagsaktivitet. Det er krevende å lete, skrive søknader og bli intervjuet gang på gang. Det tar tid. Mitt råd er at du starter med å skrive eller oppdatere din CV. Flere CV-tips.

Finner jobben meg, eller må jeg finne jobben?

Dette avhenger mye av hvor langt du er kommet i karrieren, og hvor attraktiv din bakgrunn er for arbeidsmarkedet. Er du på jakt etter ny jobb vil jeg anbefale at du bruker alle kanaler tilgjengelig. Dersom du er veldig spesialisert eller er kommet et stykke på vei i karrieren, vil jeg også anbefale at du lager en profil på LinkedIn, verdens største profesjonelle nettverk. Så og si alle som jobber med rekruttering leter etter kandidater her. Tips om hvilke sosiale medier du bør velge.

Alle rekrutterings- og vikarbyråer har egne hjemmesider med oversikt over ledige stillinger. De har også databaser hvor du kan legge inn din CV for å bli kontaktet om aktuelle stillinger. Jeg vil anbefale deg å gjøre dette dersom du vil ha hjelp til jobbsøkingen, og er interessert i midlertidige jobber for å få en fot innenfor.

Når det gjelder konkrete jobber som lyses ut, vil jeg anbefale deg å søke på finn.no. Nesten alle bruker finn.no når de lyser ut stillinger. Du kan også sjekke steder som monster.no og stepstone.no.

Noen tips oppsummert

– Skriv en ryddig og informativ CV. Flere CV-tips.

– Skreddersy søknadsbrevet til hver enkelt stilling. Skriv til mottakeren. Søknadstips.

– Vis interesse og engasjement! Dette er spesielt viktig når mange konkurrerer om stillingen.

– Opprett en profil på LinkedIn eller oppdater den du har, legg gjerne inn din CV i andre databaser også (f.eks. Adecco).

– Gå bredt ut med søknad og CV – følg opp med telefon dersom du ikke mottar svar.

– Gi aldri tydelig uttrykk for at du gjerne vil bort fra nåværende arbeidsplass. Legg vekt på at du søker deg til en ny stilling – fokuser på fremtiden.

– Du trenger ikke bruke sjefen som referanse hvis du vil være diskret – kolleger og kunder kan også være relevante. Husk å spørre først!

– Glem ikke at du bør gjøre ditt beste i nåværende jobb, selv om du er innstilt på å slutte. Husk at du trenger referanser senere i livet.

Lykke til!

6 thoughts on “Hjelp, jeg søker ny jobb!”

  1. Hei Nicholay!
    Tusen takk for gode kommentarer:-) Jeg synes dette er nyttige innspill. Både når det gjelder listen over nøkkelkompetanser og eksemplifiseringen av resultatoppnåelse. Som kandidat må du kunne begrunne hvorfor du er god til det ene eller andre, og da er den beste måten å gjøre dette på ved å vise til hva du har oppnådd. Møter du en dyktig rekrutterer, så holder det ikke å si at du er god, eller at du har fått gode tilbakemeldinger. Du må komme med eksempler og resultater. Og dette bør du som kandidat ha klart for deg i god til før du går i intervju. Helst allerede i søknadsbrevet.

  2. Hei Guri!

    Her var det mye nyttig. Jeg pleier også å be mine kandidater om å sette ned to 3-5 punkts lister over hva de mener deres nøkkelkompetanse er og hva de helst vil ha å jobbe med. Når kandidaten leser gjennom utlysningstekster, skal listen «tickes» av.

    Dermed unngår man å «bli forelsket» i stillingsutlysninger som kanskje ikke er aktuelle.

    Hilsen Nicholay