Hva kan vi lære av unge ledestjerner?

Dagens Næringsliv D2 har valgt ut 30 norske ledestjerner under 30 år, som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper. Hva kan vi lære av dem?

30 unge ledestjerner og FNs bærekraftsmål

Dette er det første året D2 har publisert en slik liste, inspirert av det amerikanske bladet Forbes årlige liste «30 under 30». Ledestjernene jobber aktivt, profesjonelt eller frivillig for å fremme ett eller flere av FNs bærekraftsmål. Juryen valgte ut kandidater som legger spesielt vekt på mål som handler om klima og miljø. I en hverdag full av klimaangst hvor man konstant prøver å kaste avfall i riktig farget pose, spise mindre kjøtt og bruke offentlig transport når det er mulig – så gir denne listen håp om en verden hvor vi kan jobbe aktivt sammen for en mer bærekraftig fremtid.

Hva har denne gruppen til felles?

De utvalgte er mellom 14 og 29 år og variasjonen er stor når det gjelder prosjekter og mål. Men hva har de til felles?

1. Først og fremst har alle på listen lært seg noe som de kan godt, slik at de kan lære bort det de kan. De er villige til å være forbilder og lærere. I tillegg har de også innflytelse, som gjør at de som vil høre etter, lærer fort og lærer gjerne bort videre.

2. De har tro på utvikling med klima og natur i fokus. I et Norge hvor flyskam er blitt sommerens snakkis, er det lett og miste troen på at det finnes innovative løsninger. Alle på listen har troen på at det er mulighet for utvikling, og de fokuserer på utvikling som har med klima og miljø og gjøre. De stiller spørsmål: Hvordan kan vi bruke teknologi for å finne nye løsninger? Hvordan kan vi utnytte de ressursene vi har tilgjengelig for å finne løsninger? De bruker det de har – internett, søppel, en uvanlig utdanning eller mange følgere på Instagram. De lærer bort, lager kule produkter, forsker og finner svar på vanskelige spørsmål.

3. Alle kandidatene fokuserer på fremtiden, de er kreative og villige til å ta ansvar.

4. Kandidatene når ut til forskjellige målgrupper, enten det er lokalt og kun i et nærområde, eller de prøver å nå ut til så mange som mulig globalt.

La deg inspirere!

La deg inspirere av menneskene som er satt på denne listen. Vær lærevillig og villig til å lære bort, ha troen på utvikling og tenk kreativt på hva du kan gjøre i hverdagen. Alt som kan være en liten hjelp for miljøet.

Illustrasjonsbilde: unsplash.com

Gjesteblogger:

Josefine Brekke, Summer Intern 2019 | Marked & Kommunikasjon, Adecco

Josefine (23) var blant topp 10 i Konsernsjefen 2019. Hun takket ja til internship hos oss i sommer, og har produsert masse fint for Markedsavdelingen! Til høsten drar hun tilbake til Lisboa for å fullføre sin Master of Science in Business.