Hvordan kan jeg kle meg på jobb?

I verste fall kan du få sparken ved å kle deg feil. Det er en lang vei dit, og det viktigste er å forstå de sosiale kodene der du jobber.

På de aller fleste arbeidsplasser finnes det skrevne eller uskrevne retningslinjer for hvordan man skal kle seg. Jobber du på en byggeplass må du av sikkerhetsgrunner ha vernesko, hjelm og lignende utstyr. Jobber du på et sykehus er det strenge krav til hygiene, og du vil få utdelt klær som er tilpasset disse. Men også der hvor det verken er sikkerhetsmessige eller hygieniske grunner for valg av klær kan det være strenge og tydelige kleskoder som må følges.

Kleskode

De fleste arbeidsplasser som har en klar kleskode lar denne stort sett komme til uttrykk enten direkte eller indirekte. Den sveitsiske banken UBS gikk kanskje litt langt da de i 2010 utarbeidet et 50-sider langt dokument som regulerte alt fra fargen på de kvinnelige ansattes undertøy til valg av struktur på mennenes svarte sokker. Ellers er kortfattede skriftlige retningslinjer ikke uvanlig, særlig ikke i store, internasjonale selskap. Kleskoden kan også kommuniseres indirekte gjennom tydelige likheter i hvordan de ansatte kler seg, og det vil være opp til ledere og erfarne kollegaer å korrigere nyankomne som stiller i feil antrekk.

For en del bransjer i privat sektor, spesielt de som er preget av høy utdannelse og høy prestisje, vil det for eksempel være et klart krav om å stille i dress og slips, uten at dette blir eksplisitt presisert. Kommer du inn som nyansatt her vil du ved et raskt blikk på dine kollegaer forstå hva som forventes av deg.

Kan feil klær føre til at jeg får sparken?

Som en del av arbeidsgivers styringsrett ligger muligheten til å sette krav til bekledning, dog innenfor rimelighetens grenser. Har du en jobb med mye kundekontakt eller andre oppgaver hvor du må være representativ, er det ikke urimelig om du blir pålagt å stille i dress eller tilsvarende. Er du kvinne skal det imidlertid mer til for at du kan bli pålagt å gå i skjørt. Skulle du imidlertid dukke opp i jeans vil det i dette tilfellet være oppsigelsesgrunn.

Dette innlegget er til dels basert på et intervju publisert i Dine penger 16. juni 2013.

Øystein Holm-Haagensen

Navn: Øystein Holm-Haagensen
Tittel: Politisk rådgiver / kommunikasjonsrådgiver i ANSA

Bio: Jeg er tidligere kommunikasjonsrådgiver i Adecco. Nå jobber jeg som politisk rådgiver i ANSA – Foreningen for norske utenlandstudenter. Jeg er spesielt opptatt av språk og kommunikasjon, og at arbeidstakere skal verdsette internasjonal erfaring.

Kontakt: LinkedIn, Twitter