Hvordan kle seg for jobbintervju?

Dette er et vanlig spørsmål, som jeg synes stort sett får dårlige svar. Veldig ofte er rådene som gis av typen: ”Du skal ha på deg rene og pene klær, og unngå synlige hull. Husk også å børste håret og tennene. Fint om du dusjer!”

Personlig synes jeg kanskje det blir noe lettvinte anbefalinger – men for all del: Hvis det var nytt for deg, er det veldig gode råd!

Sett at du er en av dem som hadde dusjet og pusset tenner uansett, hva bør du tenke på før du kler deg for jobbintervju? For å ta det med en gang: Det forventes at du kler deg pent og konservativt på jobbintervju. For noen arbeidsplasser vil det bety å kle seg finere enn det som kreves til hverdags. Ganske mange stiller i dress på jobbintervju, selv om det ikke er hverdagsantrekket for øvrig.

Hvorfor er det sånn?

Jobbintervju er en litt formell situasjon, der du er ute etter å vise deg fra din beste side. Ved å kle seg litt ”opp” viser du at du har lyst på jobben, og det er tydelig at du har respekt for den du møter. Du har rett og slett tenkt gjennom det du har på deg.

Å kle seg konservativt er ganske enkelt hvis du er en person som liker sorte bukser og hvite skjorter. Det er dessuten en grei tommelfingerregel å la jeansene være hjemme, og kneppe skjorten igjen. Men hvis du er en av oss som aldri har møtt en farge de ikke likte? Eller du lever livet ditt i fantastiske femtitallsklær med tilhørende hårsveis, eller passer best under beskrivelsen ”hipster”?

Typete stil?

Dersom du har en tydelig stil som skiller deg fra flertallet, hva da? Skal du kjøpe deg nye klær, eller komme som du er i full ”rockabilly/color blocked/hipster glory”?

Vi pleier å gi jobbsøkere dette rådet før de skal på intervju hos våre kunder: Vær den mest konservative utgaven av deg selv. Det er to viktige elementer her: Konservativ – som nevnt over. Men vel så viktig: Deg selv.

Vær deg selv

Husk at på intervjuet skal arbeidsgiveren bli kjent med deg. Den som intervjuer deg skal selvfølgelig finne ut om du har nødvendig kompetanse til å utføre oppgavene stillingen krever, men skal også finne ut om du vil passe inn i miljøet på arbeidsplassen. Det er ikke fordi alle på jobb må være bestevenner, men det å passe inn gjør at du trives bedre. Og da er det større sjanse for at du gjør en god jobb, og at du blir i stillingen over tid, altså at du er en god investering.

Og det er viktig for deg også. Du skal tross alt tilbringe mye tid på jobb i ditt liv. Så er du et barn av regnbuen, still i farger på jobbintervju, men velg gjerne de mer dempede i skalaen din. Finn fram de mest konservative 50-tallsklærne dine, eller de minste hipsterbrillene med klart glass. Dersom du søker jobb på et veldig konservativt sted, og du selv har stil som vil gjøre at du skiller deg ut, får du heller vurdere om dette er riktig arbeidsplass og miljø for deg.

Pynt på kroppen?

Har du synlige piercinger eller tatoveringer? Spesielt tatoveringer har nærmest blitt allemannseie nå og det finnes mange finansmeglere med ”sleeves” – altså armer totalt dekket av tatoveringer – under sine lyseblå skjorter. Møter du en som mener at en tatovering i seg selv reflekterer negativt på din karakter, har du hatt litt uflaks nå i 2011, synes jeg. Men det at det er ok å ha dem, betyr ikke at det alltid er passende å vise dem fram.

Tenk gjennom om du er villig til å ta ut piercingene dine eller dekke til tatoveringene til hverdags når du er på jobb. Er du det, bør du gjøre det på intervju. Er du ikke det, kan du vurdere å vise dem fram, men jeg ville nok anbefalt en mellomting – å dekke det til, for så å spørre hva intervjueren tenker om det. Det viser at du er seriøs og har respekt.

Jobbintervju er nemlig ikke så ulikt fra å møte svigers for første gang. Du vil selvfølgelig at de skal bli kjent med deg, men rent pragmatisk er det kanskje best å ta det litt etappevis hvis det er mye å bli kjent med … Det gjør det lettere for dem du møter å ikke se seg blind på stilen din, samtidig som du ikke går på kompromiss med deg selv.

4 thoughts on “Hvordan kle seg for jobbintervju?”

  1. Hei Tore,

    Det du sier om kundekontakt er et viktig poeng. Det kan (og bør) stilles strengere krav til hvordan du kler deg dersom du skal representere arbeidsplassen din utad.

    Anne-Stine

  2. Det beste rådet er å sjekke ut stilen i firmaet du skal på intervju. Besøk firmaet, stå utenfor og observer. Tenk også på hvilken type jobb det er, skal du ha kundekontakt er det ofte andre regler enn om man ikke møter kunder. Og som du sier, det å «kle seg litt opp» viser respekt for situasjonen og signaliserer at du vil ha jobben.

  3. Jeg pleier å gi følgende råd: kle deg slik at du kan gå inn på konsernsjefens kontor uten å føle deg uvel.