Hvordan skrive en god jobbsøknad

Å skrive jobbsøknad er noe de fleste synes er vanskelig. Det er her du skal forsøke å fange oppmerksomheten til arbeidsgiveren, og legge vekt på dine unike kvalifikasjoner for jobben. Dette skal gjøres uten å gjenta for mye av det du har på CV-en.I jobbsøknaden skal du fortelle arbeidsgiveren hvilken stilling du søker på og hvorfor arbeidsgiveren skal velge akkurat deg til et intervju. Du skal selge ditt kandidatur til leseren og overbevise om at du passer bra til stillingen. Det er viktig å være spesifikk om kvalifikasjoner du har som er relevant for stillingen.

Arbeidsgiveren kommer til å bruke et par sekunder på å se gjennom søknaden eller e-posten, noe som innebærer at du ikke har mye tid på å skape et godt inntrykk.

En vellykket jobbsøknad får deg til å vinne et intervju.

Vanskelig? Her er noen tips:

Første avsnitt

Det første avsnittet i jobbsøknaden bør inneholde informasjon om hvorfor du søker. Nevn stillingen du søker på og hvor du så den utlyst.

Har du en kontaktperson bør du ta med navnet på denne.

Midtre avsnitt

I det neste avsnittet beskriver du det du har å tilby en arbeidsgiver.

Lag sterke koblinger mellom kvalifikasjonene dine og kravene til stillingen. Nevn spesifikt hvordan dine ferdigheter, kvalifikasjoner og erfaringer kan passe til jobben du søker på, og eksemplifiser med konkrete resultater.

Jeg anbefaler flere korte avsnitt eller en liste med punkter over kvalifikasjonene dine istedenfor en større, sammenhengende tekst. Dette gjør det enklere for leseren å raskt se over og innhente den viktige informasjonen.

Siste avsnitt:

Avslutt søknaden din med å takke arbeidsgiveren for å vurdere deg til stillingen. Inkluder informasjon om hvordan du kommer til å følge opp søknaden.

Dette må også med i jobbsøknaden

Resten av søknaden er også viktig. Du er nødt til å ta med kontaktinformasjonen din, som blir skrevet enten øverst på jobbsøknaden eller under signaturen din i en e-post søknad.

Søknaden er også nødt til å ha med en profesjonell hilsen, en profesjonell avslutning, og signaturen din.

Noen konkrete skrivetips

Inkluder søkeord

Søkeord er særlig viktig om du sender søknaden og CV-en til en nettannonse. For å komme gjennom jobbsøkerens sporingssystem og frem til et ekte menneske, må søknaden ofte inneholde de rette søkeordene. For å finne disse kan du se gjennom stillingsannonsen etter søkeord relatert til ferdighetene og kvalifikasjonene som er påkrevd.

Skriv en tilpasset jobbsøknad

Det er greit å begynne med en søknadsmal, men du bør tilpasse jobbsøknaden til hver stilling. Ta med detaljer som hvordan du fant jobben, hvorfor du er spesielt interessert i denne stillingen og hvorfor dine erfaringer, ferdigheter og kvalifikasjoner gjør deg til den rette kandidaten.

Kort og konsist

Ikke føl et behov for å bare fortsette og fortsette. Tre velskrevne avsnitt som understreker din erfaring og som taler din sak, er mye bedre enn en lang søknad som ingen gidder å lese.

Ikke vær for uformell, men et naturlig språk er fint

La din naturlige sjarm og entusiasme skinne gjennom. Tenk over hva som ville fått oppmerksomheten din hvis det var du som leste denne jobbsøknaden. Hva ville inspirert deg til å innkalle noen til intervju?

Korrektur, korrektur, korrektur

Det kan aldri bli sagt ofte nok: Få en venn du kan stole på til å lese gjennom jobbsøknaden din før du sender den videre. Til og med profesjonelle redaktører går glipp av feil i egne tekster. Få et ekstra par med øyne til å se gjennom søknaden før du trykker «send» eller «last opp».

Lykke til!

Gjesteblogger:

Navn: Martin Hovde

Tittel: HR-medarbeider

Beskrivelse: Martin Hovde driver bloggen CVportalen.no som skal hjelpe jobbsøkere i søknadsprosessen. Han jobber til vanlig innen HR og ønsker nå å dele sine erfaringer med andre.