Slik imponerte Charlotte på videointervju

I konkurranse med over 20 søkere, vant Charlotte Ødegaard jobben som kundebehandler på LeasePlan. Her kan du lese om hvordan hun forberedte seg til videointervju, og hva hun gjorde for å sikre seg jobben.

Intervju2

Hvordan forberedte du deg til intervju?

– For meg har det alltid vært svært viktig å prestere godt og komme forberedt i ulike situasjoner. Et jobbintervju er en situasjon hvor man bør være godt forberedt, da du kun får én sjanse til å vise hva du er god for. Jeg tenkte ut på forhånd hva som var viktig å få frem. Deretter skrev jeg ned en tekst og øvde meg foran kameraet til jeg ble fornøyd.

Hva gjorde du for å tilegne deg kunnskap om bedriften?

– For å vise at man er oppriktig interessert i selskapet og motivert for stillingen man har søkt på, er det viktig å tilegne seg kunnskap om bedriften. Jeg gjorde meg derfor godt kjent med nettstedet deres. Jeg leste så å si igjennom alt som stod der, fra tjenestene de leverer til bedriftens visjoner og mål. Jeg gjorde meg også kjent med deres holdninger til miljø og samfunn. Som økonomistudent var det i tillegg naturlig å se på tall. Jeg kikket igjennom årsrapporter, fant ut hvem som var aksjonærer og leste om eksterne forhold som kunne påvirke virksomheten.

Hvordan beskrev du din egen bakgrunn?

– Utfordringen her er å fortelle det som er viktig og relevant til jobben du søker. For å gjøre det lettere, stilte meg selv spørsmålet: Hva kan jeg fortelle om min bakgrunn som viser at jeg er en god og kvalifisert kandidat til akkurat denne stillingen? Derfra var det enkelt. Det interessante for bedriften er ikke å høre om alt du har gjort tidligere, men hva du har lært og tatt med seg som kan komme til nytte i den nye jobben. Det er viktig at man er ærlig hele veien, det vil fort oppdages om man skryter på seg evner man ikke har.

Hvordan viste du din motivasjon for stillingen?

– Det du sier, må stemme overens med det du viser. Det handler ikke bare om ord, men også kroppsspråk. Jeg var svært motivert, og jeg tror jeg viste dette gjennom å være positiv til stillingen, vise at jeg hadde kunnskap om selskapet og stille mange spørsmål. Kunnskap viser interesse, og interesse viser motivasjon.

Hvilke spørsmål stilte du?

– Jeg stilte mange spørsmål. Mange av spørsmålene var for at jeg skulle bli kjent med bedriften, og danne meg et eget inntrykk som gikk dypere enn kun det jeg hadde lest.

Hvordan var det å ha videointervju?

– Min første tanke da jeg fant ut at jeg skulle ha et videointervju, var at dette blir helt forferdelig. Jeg hadde aldri hatt et «pre recorded» intervju over internett før, og visste derfor ikke hva jeg skulle forvente. I og med at jeg kun hadde ett forsøk, var jeg livredd for at det skulle gå dårlig og at det skulle bli vanskelig å gjøre et godt inntrykk på film.  Jeg hadde heldigvis fått mye informasjon og retningslinjer før intervjuet, så jeg passet på å snakke klart og tydelig og sitte i et rom med nøytral bakgrunn uten ekko. Takket være gode forberedelser, var jeg svært fornøyd da jeg var ferdig. I ettertid har jeg lurt på hvorfor jeg trodde det kom til å bli så forferdelig, for det var det absolutt ikke! Alt jeg måtte tenke på, hadde jeg allerede fått god informasjon om.

Hva hadde du på deg?

– Siden førsteinntrykket blir dannet i løpet av noen sekunder, er det viktig hva du har på deg. Du bør derfor se profesjonell ut og tilpasse antrekket etter jobben du har søkt på. Skal du for eksempel jobbe med fysisk arbeid kan du ha en mer avslappet stil, enn hvis du skal jobbe i et kundemottak. Allikevel tror jeg det ofte er lurt å helle mot å være litt nøytral i klesveien, noe som er grunnen til at jeg valgte å gå med skjorte og sort bukse.

Hva tror du er grunnen til at du gjorde et så bra jobbintervju?

– Jeg tror at grunnen til at jeg gjorde det så bra var en sammenkobling av gode forberedelser og motivasjon for stillingen. Hele veien ønsket jeg å vise frem at jeg var klar og at de burde velge meg. Jeg er utrolig glad for at det faktisk gikk veien, og jeg gleder meg stort til å starte.