Introvert på jobbintervju – 8 tips for å gjøre et godt inntrykk

På nettet finner du mange tips til hvordan du gjør det godt i jobbintervjuer. Det finnes også mange gode forelesninger og kurs i jobbsøking. Dessverre er de fleste rådene og tipsene generelle og tilpasset det store flertallet.

Min erfaring er at disse rådene ikke passer så godt til introverte. I min jobb i møter jeg mange som til tross for god teknisk kompetanse har problemer med å få seg jobb. Ofte skyldes dette at de er beskjedne og lett får prestasjonsangst i for eksempel et jobbintervju.

Derfor har jeg samlet noen råd og tips spesielt tilpasset denne gruppen. Hva kan du som introvert gjøre for å gi et godt inntrykk i intervjuet?

Vær godt forberedt og lag spørsmål på forhånd

En kjapp google-sjekk er ikke nok. Bruk mye tid på nettet. Kan du kartlegge hvilke teknologier bedriften bruker? Hva med avisartikler? Kan du komme med relevante spørsmål og problemstillinger? Dette viser engasjement og genuin interesse fra din side, og det vil alle sette pris på.

Sjekk den du treffer i intervjuet og tilpass nivået

Ta gjerne en sjekk på LinkedIn før intervjuet for å se hvem du skal møte. Møter du en teknolog kan du snakke mer om teknologi enn om du møter en HR-spesialist.

Dress og slips er ikke nødvendig

I IT-bransjen er kleskoden mer avslappet og man bruker gjerne jeans og t-skjorte på jobb. I et jobbintervju kan du faktisk risikere å kle deg for pent, så legg igjen dress, skjorte og slips hjemme. Det viktigste er at du ser ren og skikkelig ut. Ingen hullete t-skjorter med logoer eller slitte sko! En vanlig dongeribukse og genser/skjorte holder lenge.

Hva er dine sterke sider?

Dette spørsmålet er både hatet og fryktet av mange, og jernteppet er aldri langt unna. Derfor velger noen den enkleste utveien og beskriver hvilke teknologier de kan. Det er ikke et godt svar. Formell kompetanse som teknologier kan vi lese av cv-en din, og det er ikke dette vi er ute etter i intervjuet.

Jeg vil vite hva som gjør deg til en dyktig programmerer og en god kollega. Det kan for eksempel være at du er nøyaktig, skriver ren kode, er god på detaljer eller flink til å holde oversikten. Du har garantert mange sterke sider. Sett deg ned og skriv ned minst tre eksempler på styrkene dine. Les de høyt etterpå. Da husker du de bedre og har lettere for å svare når spørsmålet kommer på intervjuet.

Hva med dine svake sider?

Vi spør ikke om dine svake sider fordi vi vil “ta deg på noe”. Spørsmålet bruker vi for å forstå selvinnsikten og utviklingspotensialet ditt. Derfor er det viktig å også reflektere over svake sider før jobbintervjuet.

En svak side kan også være en sterk side. En nøyaktig utvikler som er opptatt av detaljer gjør lite feil, men kan samtidig bruke lengre tid. Er det en svak eller sterk side?

Vær en stolt geek

Ikke vær redd for å fremstå nerdete i jobbintervjuet. Vær deg selv og vær stolt av å være en geek. Det er en av dine sterkeste sider og er nettopp årsaken til at du er en god teknolog!

Si ja til drikke

Hvis intervjuer byr deg på en kopp kaffe, si ja! Liker du ikke kaffe kan du be om vann eller en kopp te. Tør du ikke be om noe annet, si ja takk til kaffen uansett. Kaffekoppen er god å holde i om du er nervøs og usikker på hvor du skal gjøre av hendene. Trenger du litt mer omtenkningstid for å svare kan du kjøpe litt tid ved å ta en slurk av kaffen.

Prestasjonsangst?

Selv de tøffeste er nervøse på jobbintervju. Alle vil jo gjøre et godt inntrykk og bli likt. Husk at de liker deg allerede! Ellers ville du ikke blitt innkalt til intervjuet. Senk skuldrene og vær deg selv.

Heidi Rønne

Gjesteblogger: Heidi Rønne
Bio: 
Jeg er en teknologientusiast med snart 20 års erfaring fra IT bransjen. Jeg har jeg fått med meg både opp- og nedturer og i disse årene innehatt både tekniske roller og roller mer rettet mot kommunikasjon og marked. De siste årene har jeg arbeidet med rekruttering og bemanning av IT spesialister.
Kontakt: Twitter, LinkedIn

6 thoughts on “Introvert på jobbintervju – 8 tips for å gjøre et godt inntrykk”

  1. Men dessverre så blir utadvendthet prioritert selv om faktisk det motsatte ville vært en fordel for den rene faglige tekniske utførelsen. Samt innad i firmaer og/eller backoffice er jo heller ikke utandvendthet påkrevd på andre områder rundt utførelsen av jobben feks. i tall/økonomi/regnskapsrelaterte jobber.

  2. Takk for fine kommentarer. Jeg bruker gjerne IT som et eksempel da det er mitt fagområde, men dette passer jo selvsagt flere yrkersgrupper Johnny, som du jo påpeker.
    Og meget godt poeng fra Mari. Ja, man kan trygt si at dette har man ikke tenkt så mye over og bruke litt tid på å tenke seg om. Det har jeg gjort selv i intervjuer til tross for at jeg er nokså ekstrovert av meg 🙂

  3. Takk for en oversiktlig og informativ artikkel. Hva tenker du om å tilføye at det for introverte kan være ett tips å kjøpe seg litt tid for å tenke seg om ved å feks si «la meg få tenke litt på det» da kan man slippe at en litt ivrig ekstrovert intervjuer stiller utfyllende spørsmål før den introverte rekker å svare?

  4. Hei

    Hyggelig at det er håp for mer introverte og tenkende mennesker.
    Nå er jeg riktignok ikke innenfor IT. Men føler allikevel at det at jeg er mer introvert enn gjennomsnittet blir brukt negativt selv om jeg mener dette faktisk er en fordel da det i mitt yrke er viktig å kunne sette seg ned og konsentrere seg i dybden. Nå skal det sies at selv om jeg er introvert så er jeg et søkende menneske.