Introvert på jobbintervju: Hva bør du gjøre?

Posted on

Ikke tenk så mye! – Du må snakke mer, fortere, og med flere … Du må være mer sosial!

Vi lever i en ekstrovert verden. Å være en «people’s person» ansees som det beste man kan være, og vi heier frem de populære og synlige, de som er flinke med småprat og som alltid har noe morsomt (om enn til tider uinteressant) å snakke om.  De «stille» blir ikke lagt merke til på samme måte, og det er litt stigmatiserende å bli kalt introvert i vår travle og utadvendte verden, hvor det alltid MÅ skje noe, eller vi MÅ ha en avtale eller et arrangement vi er invitert til. De introverte blir ofte sett på som sjenerte, litt kjedelige, de tenker for mye og snakker for lite. Ca 1/3 av oss er introverte, noen er en god blanding, mens de mange har en ekstrovert personlighet og henter energien sin fra andre mennesker og sosial omgang.

Å gå på jobbintervju

Å være introvert på jobbintervju kan være vanskelig. Mange intervjuere sammenligner kandidatene med hverandre i stedet for med kravspesifikasjonen eller jobbanalysen. Har du vært så uheldig at de to kandidatene som var inne før deg var den livlige og ekstroverte typen, vil du fort kunne bli oppfattet som kjedelig og stille, og intervjueren vil sannsynligvis mene at det er vanskeligere å «få noe ut av deg».

– Fortell litt om deg selv, er et vanlig spørsmål man kan få på intervju. For den introverte kan dette enkle spørsmålet – som ofte er ment som en oppvarming – være direkte plagsomt. De fleste introverte ønsker ikke å være i sentrum av oppmerksomheten, de er ikke spesielt glad i småprat og har slett ikke behov for å snakke om seg selv. Dessuten trives de ofte best med å få tid til å tenke seg om før de sier noe.

Så her kommer noen intervjutips til deg som er introvert – og til alle dere andre som synes vi introverte er litt kjedelige. Deretter kommer noen myter om oss, så vet du bedre hvem du har med å gjøre neste gang vi treffes.

Tips til den introverte jobbsøkeren

Se på intervjuet som en samtale og ikke et forhør. Dette er jo en samtale hvor du ønsker å finne ut om dette er jobben for deg.

Forbered deg godt. Jo mer du vet om din potensielle arbeidsgiver – både selskapet og den som skal intervjue deg – jo lettere vil intervjuet gå. Still spørsmål som du har forberedt på forhånd. Dette viser at du interessert og seriøs, og du slipper å grue deg for at du ikke skal huske det du bør spørre om.

Øv deg på småprat med en god venn før intervjuet. Ikke bli stum når du får spørsmål om vær eller vind. Småprat er intervjuerens måte å få litt uformell informasjon om deg på.

Vær ærlig når det gjelder din personlighet. Si gjerne fra om at du er nervøs, eller at du er en person som liker å tenke deg godt om før du svarer. Da slipper intervjueren å lure på hvorfor du ikke svarer like fort som vedkommende spør!

Unngå å svare kun ja eller nei. Selv om det ikke er bra å ha alt for lange svar heller, så er det ikke noe som er verre for en intervjuer enn at ordene må dras ut av deg. Får du et spørsmål du ikke kan svare på, kan du f.eks. si: – Interessant, la meg tenke litt på det. Det gir deg sjansen til å samle deg litt før du svarer.

Blir du spurt om dine sterke sider eller hva du er flink til, kan du vinkle svaret ditt til faktaopplysninger om hva andre har gitt deg tilbakemeldinger om. På den måten blir det ikke oppfattet som skryt, verken i intervjuerens eller i egne ører.

Myter om introverte

#1: Introverte er sjenerte

Noen introverte kan være sjenerte, men sjenerthet og det å være introvert er ikke det samme. Det er forskjellige grunner til at sjenerte og introverte velger bort sosiale aktiviteter. Mens den sjenerte kan være nervøs og usikker, trenger ofte den introverte en grunn for å delta. Det må være noe som fanger interessen. Hvis du ønsker å komme i kontakt med en som er introvert er det bare å starte samtalen.

#2: Introverte liker ikke å snakke

Dette er selvfølgelig ikke riktig. Men de snakker kanskje ikke før de har noe å si. Eller fullt så mye, eller fullt så høyt, eller fullt så fort. De fleste er ikke spesielt glad i småprat, men be dem derimot om å snakke om noe de er interessert i …

#3: Introverte misliker mennesker

Fordi introverte ofte har et mindre aktivt sosialt liv enn de ekstroverte, tror ofte de ekstroverte at introverte ikke liker å være sammen med andre mennesker. Dette er absolutt ikke tilfelle, men forskjellen er at de ekstroverte ofte får masse energi av et høyt sosialt aktivitetsnivå, mens de introverte kan tappes for energi av det samme. Mange introverte trives i selskap med andre, men gjerne i mindre grupper. De fleste trenger tid for seg selv for å lade batteriene.

#4: Introverte vet ikke hvordan de skal ha det gøy

De fleste introverte slapper av og koser seg best hjemme eller ute i naturen – ikke på steder med høyt aktivitetsnivå. De er ikke typisk spenningssøkende eller «adrenalinjunkies», og mange liker mindre selskaper bedre enn store og upersonlige fester.

#5: Introverte er kjedelige og har ikke noe å gi

Dette er en misforståelse som kanskje ikke er så uvanlig. Når det sitter en «ensom sjel» stille og alene i et hjørne mens alle andre er i full sving på dansegulvet, er det ikke så rart at mange tenker slik. Eller hvis man sitter helt taus i et møte på jobben, tenker kanskje mange at denne personen ikke har noe å bidra med. Sannheten er ofte at de introverte er svært talentfulle og kreative, i hvert fall ikke noe mindre enn de ekstroverte. Forskjellen er at de trekkes mer mot dype tanker som kan føre til originale og annerledes ideer.

#6: Introverte kan «fikses» for å bli ekstroverte

Nei, det er nok ikke mulig. Mange introverte kunne sikkert ønske seg det i en verden med høyt tempo og mange inntrykk, men vi må ha respekt for det naturlige temperamentet vi alle er født med.

 

1 thought on “Introvert på jobbintervju: Hva bør du gjøre?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *