Jeg tenker, altså er jeg (smartere?)

For å sitere Per Egil Hegge, min språkhelt: Har du lagt merke til en intens tankevirksomhet i det siste? I møter, i lunsjpauser, under debatter og i e-poster er det nå ekstremt mye verbal tenking på gang. Høres det kjent ut?

Hegges teori går ut på at dette antakelig er importert fra engelsk – like greit å adoptere greia til vårt språk, liksom. En annen mulig årsak kan være at svært mange synes det er mindre skummelt å legge frem et forslag til diskusjon hvis man «tenker» i det man presenterer. At sjansen for å bli nedstemt eller ignorert reduseres på et vis, hvis man samtidig opplyser at de små grå er aktive. Men høres det bra ut? Er det god norsk?

Sjekk denne; «Jeg tenker bussen kommer snart». Enten har tankene brent seg fast i vokabularet, eller så prøver kanskje vedkommende å mane frem bussens ankomst ved tankeoverføring (gjelder spesielt hvis man befinner seg i Oslo og Akershus). Men høres det bedre ut hvis man sier «tenker» i stedet for «tror»? Mon det.

Vanedyr med lånte tanker

Mennesker er enkle slik. Vi lar oss lett påvirke av våre omgivelser og tar raskt etter fiffige uttrykk og vendinger uten å tenke (!) noe særlig over om det passer, er korrekt eller virker hensiktsmessig, for den saks skyld. Det er helt naturlig, slik lærer vi jo nye ting hver dag. Men ofte henger vi oss vel mye opp i uttrykk vi får sans for og tar i bruk. Poenget er at litt variasjon i språket gjør susen. «Jeg synes, mener, tror eller antar» fungerer utmerket.

Kloke hoder har i årevis puslet med omfattende tankevirksomhet; «Cogito, ergo sum». «Jeg tenker, altså er jeg til». René Descartes kjente utsagn fra 1600-tallet basert på avanserte tanker rundt vår eksistens er fremdeles aktuelt i dagens filosofi. Like fullt tror jeg det er en fordel om man avstår fra å si at man tenker hele tiden. Det kan virke mot sin hensikt.

Høye tanker i tide og utide forflater språket. Vis at du har et bredt register å spille på, da blir du lyttet til. Det kan bli en avgjørende faktor neste gang du skal overbevise noen, om at du er den rette for drømmejobben, for eksempel.

6 thoughts on “Jeg tenker, altså er jeg (smartere?)”

 1. Hei Kjartan, det er nok (uheldigvis) mange som mener «en stol» er riktig her. Slike språkbilder kan av og til bli ufrivillig komisk, spesielt hvis man roter sammen to av dem eller bruker en metafor som krasjer med budskapet. «Røde tall, men vi skal snu skuta rundt.» Spørs om det ikke blir helsvart etter slik manøver …

 2. Hei Linda,

  I likhet med deg så liker jeg veldig godt hvordan språket utnyttes, men også hvordan det brukes feil. En av mine favoritter er setningen som man så ofte hører: «Det er ikke til å stikke under en stol…», men denne er faktisk feil. Det riktige er: «Det er ikke til å stikke under stol», eller «det er ikke til å stikke under stolen»

 3. Hei Anette,
  takk for hyggelig innspill! Det var forresten en fin ordkombinasjon (jeg sparer på slike).

 4. Hei Nicholay,
  takk for fin respons! Jeg tror (!) verb er undervurdert som verktøy.

  Filosofi er svære greier, jammen skal jeg kikke denne karen nærmere i kortene …

 5. Språk er spennende! Den enkleste måten for å «sprite opp» språket, er å jobbe med verbene (tenke, anta, tro, undres). Da blir det liv!

  Descartes brukte, så vidt jeg husker, slutningen «cogito, ergo sum» som et bevis på at selveste Gud eksisterer. Voldsomme greier.