Jobbsøketabber du må unngå – del 2

Bilde av en halv vekkerklokke som symboliserer jobbsøketabber: Kom aldri for sent til intervju.

For noen dager siden skrev jeg et innlegg om tabber du ikke kan gjøre når du søker jobb. Her kommer del 2 om jobbsøketabber, som blir gjort av tilsynelatende gode kandidater. Det burde være så enkelt å unngå disse!

5. Du glemmer arbeidsgiver eller stillingstittel i CV-en

Når vi rekrutterere leser gjennom CV-er vil vi vite arbeidsgiver, stillingstittel og årstall. Alt for ofte blir én eller flere av disse glemt. For eksempel holder det ikke for meg å vite at du jobbet på Hotell Utsikten 2010 – 2012. Jeg må vite hva du gjorde der også. Tilsvarende er det ikke nok å vite at du jobbet som kokk 2008 – 2009. Jeg må vite hvor du jobbet også. En selvfølge? Ja, men det utelates ofte. 

6. Du ringer kontaktpersonen i annonsen og spør om lønn, fri, hjemmekontor etc. 

Det er en balansegang dette å spørre om lønn før man søker. Vi skjønner jo at det er relevant, men mitt tips er at det er best å unngå dette hvis du ikke allerede har en svært god relasjon med kontaktpersonen. Du får heller finne ut av lønnsnivå og goder på andre måter, eventuelt ta sjansen og søke uansett. Du risikerer nemlig å starte på minus allerede før du har søkt. 

7. Du kommer for sent til intervju

Dette er kanskje den tabben flest har hørt om, likevel skjer det ofte! Unnskyldningene preller av som vann på gåsa for en rekrutterer som har hørt dem alle hundre ganger før. Jeg anbefaler å sjekke ut adresse, parkering, inngang, oppgang etc. flere dager i forkant. Da unngår du stress på dagen for intervjuet. Trafikk er heller ingen unnskyldning, det må beregnes inn i tiden. Ta minst to tidligere bussavganger enn nødvendig. Om du kommer alt for tidlig gjør ikke det noe, gå da heller en liten tur på utsiden mens du samler tankene og senker stressnivået. Og skulle du likevel komme for sent; ring og si fra så minsker du skaden i alle fall litt.

8. Du er ikke forberedt til intervjuet

Du må være fysisk og mentalt forberedt til intervjuet. Det betyr at du har tatt på deg klær som speiler bedriften og stillingen du søker. Du har lest deg opp om bedriften og pugget minst to spørsmål du kan stille for å vise din interesse. Du har rene hender og negler. Det siste gjelder selv om du søker jobb der møkkete hender er vanlig. På intervjuet må du utstråle motivasjon! Vis at du virkelig vil ha jobben. For å klare dette må du være godt forberedt.

Å søke jobb tar tid, så ta deg tid! Da unngår du slike kjedelige jobbsøketabber som kan føre til at du kommer i feil bunke. Her kan du finne mer om søknadsprosessen og hva det er lurt å tenke på.

Lykke til!

Gjesteblogger:

Trygve Flood, prosjektutvikler | Adecco Service & Solutions

Foto: Maria Mathisen

Illustrasjonsbilde: freeimages.com