Kjære student – kom deg på LinkedIn

Jeg får stadig høre at studenter ikke ser hensikten med å være på LinkedIn, spesielt dersom de ikke har noe særlig jobberfaring. Dette er bare tøys, og jeg skal fortelle deg hvorfor!

1. Du har mer erfaring enn du tror

Har du hatt sommerjobber, eller deltidsjobber, må du selvsagt legge det til på LinkedIn-profilen din. Og har du ikke arbeidserfaring, så har du kanskje erfaring fra frivillige verv i studietiden, eller gjennom en veldedig organisasjon? Du har kanskje vært håndballtrener eller støttekontakt? Det er mye man kan trekke frem som erfaring, ikke bare lønnet arbeid.

Se på alt du har gjort og legg det inn som arbeidserfaring/experience. Skriv litt om hva du gjorde og resultatene du oppnådde. En jobb i en klesbutikk gir deg for eksempel verdifull salgserfaring og forståelse av arbeidslivet. Det finnes ikke irrelevante jobber eller verv, så gjør dem relevant ved å beskrive kort hva oppgavene dreide seg om.

2. Gjør deg søkbar

En LinkedIn-profil gir deg et godt og profesjonelt treff på Google – du tar eierskap til ditt eget søketreff. Hodejegere bruker også LinkedIn aktivt, så dersom du velger å ikke være på LinkedIn velger du også bort den muligheten. Her kan du lese mer om hvordan du lager en god og søkbar LinkedIn-profil.

3. Viktig nettverk

Bruk studietiden din smart og bygg nettverk. Da har du et suverent utgangspunkt den dagen du skal søke fast jobb. De fleste jobber blir aldri annonsert eksternt, så det er dumt å lukke den døren. Bruk LinkedIn for å samle alle kontaktene du møter i ulike fora, og ta direkte kontakt med personer du ønsker å ha i nettverket ditt. Send en hyggelig invitasjon med en god forklaring på hvorfor de bør inkludere deg i nettverket sitt, så skal du se at de som ikke kjenner deg, mest sannsynligvis vil si ja likevel.

4. Kompetanse

Bruk profilen aktivt for å vise hva du er dyktig på. Still spørsmål og del relevant informasjon som oppdateringer. Sørg for å komme opp i nyhetsfeeden til potensielle fremtidige arbeidsgivere, og vis deg frem. Bruk grupper aktivt for å tilegne deg kunnskap, men også for å vise hva du kan. Tør å delta i diskusjoner. Da får du vist hva du kan, og mange hodejegere og fremtidige arbeidsgivere bruker slike fora for å finne kandidater.

Uansett hva du studerer, tør jeg påstå at LinkedIn er relevant. Vis hva du kan til din fremtidige arbeidsgiver og bli aktiv i dag! Kanskje blir det litt lettere å få den første jobben etter studiene?