Kleskoder for ulike bransjer

“Du kan få sparken om du kler deg feil” lyste overskriften fra Dine penger på forsommeren. I den anledning ble vi spurt om å gi klestips til forskjellige bransjer. Våre tips ble klort ned en fredag etter lunch, og alvoret bør tolkes deretter.

Til glede og forargelse for nye lesere, her er våre skråblikk på kleskodene i noen utvalgte bransjer:

Arkitekter – Kreative personer, som likevel i stor grad har en formell kleskode. Det finnes naturligvis unntak.

Bank / forsikringsbransjen  Pent casual. Ikke full dress og slips, men gjerne jakke og skjorte. Her kan pene jeans være lov.

Butikkansatte – Kler seg opp generelt, men det er en klar regel om at du må være på nivå med produktet du selger, og selger du klær er det nesten pålagt i klær fra butikken.

Eiendomsmeglere – trendy pent, de markedsfører seg selv nesten like mye som eiendommen. En god eiendomsmegler tilpasser seg lokalt marked og kjøpere.

Helsearbeidere på sykehus – Slipper å tenke på det, de går i uniform. Sykepleiere og leger er de eneste som kan gå i crocks på jobb.

Ingeniører – som yrket er de en kombinasjon av praktisk «hands on» og teoretisk kontor. Skjorte er like naturlig som jeansene.

IT – Jeans og t-skjorte – gjerne med morsomt slagord. Ikke mainstream trendy – men «nerdy trendy». Mye kundekontakt på e-post eller telefon nå, de var mer formelle tidligere.

Konsulentvirksomhet  Enkelte konsulentbyråer har rykte på seg for å ha fargehierarki på skjorter – altså at kun ledere over et visst nivå kan gå med skjorte i en spesiell farge.

Reklamebransjen – «hipster laidback». Skal se ut som om du ikke har brukt tid på klær, fordi du har jo naturlig stil – men er nok like bevisst som shippingfolk, på sin måte.

Shipping og forretningsadvokater – dette er de mest formelle, her hører det tradisjonelt mørk dress, lys skjorte og slips – nypussede sko. Drakt for damer.

Du kan få sparken om du kler deg feil – Dine Penger

Gjesteblogger:

Øystein Holm-Haagensen, tidligere kommunikasjonsrådgiver | Adecco

Kontakt: LinkedIn, Twitter

2 thoughts on “Kleskoder for ulike bransjer”