Lær deg å holde kjeft

Posted on
Lær deg å holde kjeft

Kan man snakke om hva som helst når som helst og hvor som helst? Nei, selvfølgelig ikke.

Hver gang min far og jeg diskuterer politikk, spionasje og slikt som stater driver med mot hverandre, forteller han en historie fra det glade 60-tallet. Faren min var i militæret og gikk på radiooperatørkurs på en ikke-navngitt base utenfor en mellomstor by. På bussen inn til basen en dag satt to kurskamerater av ham og snakket tydelig hørbart om noe de hadde lært på kurset. Neste dag var de to borte fra kurset. Dette var under den kalde krigen og informasjon om det norske forsvarets kommunikasjonssystemer var hemmelig. Sannsynligvis har en offiser på bussen hørt dem og gitt beskjed til deres overordnede. Andre på bussen kunne vært kommunister og videreformidlet informasjonen til Sovjetunionen. Klarer du ikke å holde kjeft om forsvarshemmeligheter på bussen, ryker du på hue og ræva ut, som min far ville ha sagt.

Hold kjeft

For noen år siden jobbet jeg på kundesenteret til en stor, offentlig institusjon. På T-banen hjem satt jeg og noen kollegaer og beklaget oss over hvor idiotiske spørsmålene vi fikk var. Min fars historie gjentok seg. En eldre kollega hadde hørt oss og rapporterte til vår nærmeste overordnede. Vi slapp heldigvis med en kraftig reprimande. Én ting er å klage under lunchen, noe annet er å gjøre det så vanlige folk, skattebetalere, kunne høre oss.

Moralen er den samme, ikke all informasjon skal deles utenfor arbeidsplassens vegger. I min fars situasjon handlet det om rikets sikkerhet og i min skattebetalernes tiltro til en offentlig institusjon. Som Adecco-ansatt diskuterer jeg ikke bedriftshemmeligheter på trikken, for alt jeg vet kan hun på setet foran jobbe for Manpower. Uansett hvor du jobber, uansett hvem du snakker med, så bør ikke intern informasjon deles på offentlige steder. Du snakker kanskje med en kollega som skal samme vei, men du vet ikke hvem de rundt deg er.

Øystein Holm-Haagensen

Navn: Øystein Holm-Haagensen
Tittel: Politisk rådgiver / kommunikasjonsrådgiver i ANSA

Bio: Jeg er tidligere kommunikasjonsrådgiver i Adecco. Nå jobber jeg som politisk rådgiver i ANSA – Foreningen for norske utenlandstudenter. Jeg er spesielt opptatt av språk og kommunikasjon, og at arbeidstakere skal verdsette internasjonal erfaring.

Kontakt: LinkedIn, Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *