Magiske sosiale medier

Posted on

Med jevne mellomrom blir jeg kontaktet av journalister som vil spørre meg om hva sosiale medier betyr for jobbsøkere. 

Journalister har alltid tidspress på å levere, og saken deres er ofte omtrent ferdig når de ringer meg – den er i hvert fall strukturert med hvilke synspunkter de vil ha belyst. Og da er rollen min gitt, og forventningen til hva jeg vil si er klar. Der overrasker nok vi i Adecco en del. Av og til kan jeg nesten høre skuffelsen i stemmen når jeg må nyansere et bilde som er klart på netthinnen til den som jobber med saken.

En ting er at vi i Adecco slettes ikke er så opptatt av de berømmelige ”festbildene” på Facebook når vi ansetter (men det har sjefen min allerede blogget om). En annen ting er at jeg ikke nødvendigvis er så enig i at sosiale medier er så opplagt genialt for jobbsøkere. Og det er kjipt for en som har lyst på overskriften ”Nå får du jobb på Facebook!” eller ”Ikke på Twitter? Da kan du gå glipp av drømmejobben”.

Overvurdert #SoMe?

Betyr det at jeg synes sosiale medier er overvurdert? På ingen måte. Internett og sosiale medier har revolusjonert hvordan vi kommuniserer og tilegner oss informasjon. Jeg kan ikke forestille meg en tid uten. Poenget mitt er at de av og til fremstilles i media som om de er magiske i seg selv. «Jobben er på Facebook?» Nei, den er der den alltid har vært, men den som skal gi deg jobben er antagelig på Facebook.

Jeg husker jeg sa en gang til en journalist at å lage en Twitter-konto og tro at noe skal skje av seg selv, er som å gå inn i en sal full av folk og stille seg i et hjørne. Det er selvfølgelig teoretisk mulig at noen velger å gå bort til deg og tilby deg jobb, men jeg hadde ikke belaget meg på det, for å si det sånn. Merkelig nok ble jeg ikke sitert på det.

Personlige nettverk

Holdningen om de ”magiske sosiale mediene” er også litt ufint mot dem som ikke bruker sosiale medier. Stort sett skjer nemlig jobbsøk på den måten det alltid har gjort – gjennom personlige nettverk. Du må ikke være aktiv på sosiale medier for å få jobb. Faren min er verken på Facebook eller Twitter. Men han har 40 + års erfaring fra arbeidslivet og et stort nettverk. Hadde han trengt ny jobb ville han ikke startet med å opprette en Facebook-konto, naturlig nok. Nevøen min som er 16 ville nok lettere ha brukt en Facebook-status hvis han skulle nådd ut til sitt nettverk.

For begge to handler det om det samme: Hvordan best komme i kontakt med personer som kan åpne en dør for dem dit de vil. Selvfølgelig kommer digitale plattformer til å bli viktigere for jobbsøk, fordi de er effektive metoder for kommunikasjon. Men de er ikke mer enn det. Å tro at sosiale medier skal fikse jobben for deg er for enkelt. Mediene er bare medier. Du må selv tilføre det sosiale elementet.

Alderstegn

Dessuten er det jo ikke sånn at sosiale medier er ”en ting”. Ta for eksempel Pinterest og LinkedIn: Begge sosiale medier, men de har ikke mye til felles utover det. Selve uttrykket er nok på mange måter et alderstegn. Lite sannsynlig at nevøen min noen gang tenker at han skal ”bruke sosiale medier” til noe. Og hadde jeg sagt det ville han nok gitt meg samme ansiktsuttrykk som jeg ga bestefaren min da han snakket om ”elektroniske fotografiapparater”. 16-åringen ser ikke teknologien, han ser hva det brukes til. Han skal møte kompisen sin – om han sender en melding på Facebook eller SMS – er ikke noe han legger en tanke i.

Og det er egentlig helt riktig tilnærming, teknologien er bare en greie – relasjonen ligger fortsatt i bunn. Det er litt som at uansett hvor fin mobil du kjøper deg, må du enten ringe noen, eller i hvert fall fortelle noen hva telefonnummeret ditt er, ellers blir det fint lite ut av det. Selv ikke Apples Siri kan fikse det for deg. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *