Mobilen – en ny kroppsdel

Synes du det er vanskelig å la mobilen ligge når du snakker med noen? Ikke det? Tenk etter én gang til. Når snakket du sist med noen uten å samtidig sjekke Facebook, Instagram, Pinterest eller hvor du nå er på sosiale medier? Vår mobilbruk når stadig nye høyder.

Du legger kanskje ikke merke til det selv, men tro meg, den som forsøker å føre en samtale med deg gjør nok det. I hvert fall hvis emnet krever litt tankevirksomhet av deg. Vi liker å tro at vi mestrer multitasking, men det viser seg at en god del informasjon går oss hus forbi når vi styrer med flere ting samtidig. Generasjon Y (1980- og 90-tallsbarn) er oppvokst med musikk på øret og mobilen i lomma. I dag er mobilen ute av lomma og som en del av armen å regne. Alltid tilgjengelig. Alltid «på». Generasjon X og eldre utgaver har tatt etter. Barn opplever foreldre som stadig «skal bare» – de er online.

VennligstIkke_blogAlminnelig høflighet er ikke så dumt.

Oppmerksomhet

Neste gang du er ute og spiser, legg merke til hvem som har en hyggelig samtale med oppmerksomheten rettet mot hverandre. Du kan antakelig telle dem på én hånd. Andre smugtitter på skjermen i fanget og følger delvis med i samtalen over bordet. En gruppe sitter åpenlyst med blikket stivt festet på mobilen, fullstendig oppslukt. De har samme bord, men er på hver sin planet (kanal). Eller enda særere; De snapchatter med hverandre. Mobilbruk på høyt nivå.

Alltid online?

Glemmer vi mobilen en dag er det helt krise for veldig mange av oss. For ikke å snakke om hvis den forsvinner. Eller dør. Vi føler oss naken uten mobil. Utilpass. Avhengig.
K R I S E . Selv under jobbintervju opplever våre rekrutterere at kandidater legger frem mobilen med den største selvfølge. La det være. Det kan koste deg jobben.

– Ikke noe er positivt med «alltid», det gjelder også «alltid online», sier filosof Einar Øverenget i et intervju med NRK 1 denne uken. Temaet om mobilbruk ble tatt opp i beste sendetid. Begynner dette å bli et samfunnsproblem? Mister vi oss selv?

– Det er flott at vi er blitt så sosiale, mener Øverenget. Men det kan bli for mye av det gode. Utfordringen i dag er at vi har utydelige grenser mellom vår offentlige og private rolle. Fyrer du av en kommentar på twitter utpå kvelden, da er du per definisjon over i offentlighetens sfære, selv om du befinner deg hjemme i stua. Filosofens råd til oss er at vi bør bli mer bevisst på disse rollene. Finne en god balanse.

Et innslag i programmet viser en ung student som blir spurt om sin mobilbruk. Jenta innrømmer glatt at det går mye tid til sosiale medier. Altfor mye tid, når hun tenker seg om. Det første hun gjør om morgenen er å sjekke mobilen, og det siste som må sjekkes om kvelden er selvsagt de siste oppdateringene. Hun nevner også litt beskjemmet at snapchat er vanlig tidsfordriv når vennene er samlet.

Tilgjengelighetens tyranni

Det er bekymringsfullt at mange unge sliter med stress, prestasjonsangst og depresjoner. Tilgjengelighetens glade vanvidd kan være vanskelig å takle. Man strekker liksom ikke til og det kan føles som man er i en evig motbakke. Døgnet har snaut 24 timer, ikke 27-28 som spesielt generasjon Y har en tendens til å tro (jeg har to hjemme). Hjernen går dessuten på høygir hvis den blir utsatt for skjermbruk i mange timer, og særlig rett før leggetid. Tankene spinner ufrivillig videre. Så tenk etter, kanskje det er en god idé å legge inn selvpålagte offline-pauser i visse situasjoner. For eksempel når du går på bussen – sjåføren setter garantert pris på et «hei» – eller når du er med venner. Avtal frisoner. Finn balansen. Vær til stede der du faktisk er.