Mobilvett og mystisk uvett

Er du på nett 24|7?

Vi er «på» nær sagt hele døgnet – mobilen er ofte bare en armlengde unna, selv når vi sover. Sånn i tilfelle. Kanskje sjekker du søvnmønsteret ditt. Eller lar du deg vekke med en fiffig app for å få best mulig start på dagen?

Over 80 prosent av Norges befolkning over 15 år bruker smarttelefon (InterBuss 2015 | medienorge.no). Vi lever et liv der det meste av inntrykk tas inn via en dings vi er blitt svært avhengig av. Hvordan er det med deg, har du tenkt over om du viser mobilvett? Hvor ofte sjekker du status i de kanalene du bruker, tror du? Hvor ofte deler du selv?

Et lite eksperiment

Vaner har en mystisk evne til å sette seg uten at man legger merke til det. Helt til andre gjør det, og da er veien kort til uvane. Du kan jo teste deg selv: Ta en helt vanlig dag og noter deg (bak øret) når, hvor og hvordan du bruker mobilen. Antakelig blir du overrasket.
En annen vakker dag kan du for moro skyld sjekke andres mobilbruk. Se rundt deg – på bussen, når du spiser lunsj, er på festival eller rusler gatelangs. Mobilen er blitt en sentral del av livet vårt. En svært nyttig og underholdende dings, men tar den for stor plass? Går vi glipp av noe, når vi støtt dokumenterer hvor vi er, hva vi gjør og hvor fantastisk vi har det?

Jeg tror mange av oss kan ha godt av å stoppe opp litt og bli mer bevisst. Snart er det ferietid, og ferie er for mange å gjøre noe helt annet. En fin anledning til å endre på (u)vaner, som forhåpentligvis kan føres videre når du er tilbake på jobb. Du kan øve deg allerede nå: La mobilen ligge når du går til lunsj (du har sannsynligvis ikke betalt for den halvtimen uansett), ta helt fri og konsentrer deg om maten, med mindre du har bedt noen ringe deg og det haster. Så kan du teste ut dette i ferien:

3 tips til bedre mobilvaner

  1. Har du mobilen med deg overalt – stort sett? Sett den på lydløs, legg den bort og bestem deg for når du skal sjekke den. Bonus: Når du klarer å la den ligge uten å bli stressa – det krever litt innsats – er det er ren luksus å ikke bli nådd av og til (helt sant).
  2. Er du rask med å dra frem mobilen når du er sammen med andre? Prøv å la være, konsentrer deg heller fullt og helt om det som skjer rundt deg. Bonus: Mindre multitasking = mer til stede. Og ja, det gjelder damer også.
  3. På tur langs stranda, eller i skogen? La mobilen ligge, opplev naturen uten forstyrrelser, med mindre du skal forsere komplisert terreng med stor fare for uhell. Bonus: Opplevelsen fester seg bedre, et minne du kan trekke frem akkurat når du vil uten hjelpemidler.

Når du er tilbake på jobb kan du virkelig utfordre deg selv; dropp mobilen når du går i møter. Gjerne PC-en også, med mindre du skal lede et møte. Bonus: Effektive møter.

God sommer!