Når bør du ringe på en stillingsannonse?

Er det i det hele tatt lurt å ringe på en stillingsannonse? Det tar tid å søke jobb, du skal finne en stilling som tiltaler deg og du bruker tid på å google om bedriften. CV-en skal tilpasses jobben du søker, og jobbsøknaden skal sørge for at du kommer på intervju. Så hvordan skal du følge opp jobbsøknaden din, både før og etter at den er sendt?

Som arbeidssøker får man mange tips for «do’s and don’ts», og mange gir tips om å ringe kontaktpersonen i annonsen. Hensikten er å få rekruttereren interessert i deg og bli nysgjerrig på din erfaring. Her kan det fort gjøres noen feil.

En viktig huskeregel før du ringer

Har du ingen gode spørsmål – ikke ring! Les annonsen godt, for du må for all del unngå å spørre om ting du finner der, det oppleves som støy. Dersom du egentlig ikke har noen spørsmål, så la det være. Det er fort gjort å legge igjen et dårlig inntrykk! Dersom for eksempel adressen ikke fremgår av annonsen, søk på nettet og ikke «forstyrr» kontaktpersonen hos en mulig ny arbeidsgiver. Alle ønsker selvgående arbeidstakere.

Tips om å ringe funker ikke alltid i praksis

Selv har jeg også fått tips om å ringe: «Da vil du bli husket når de går gjennom søknadene.» Det funker ikke alltid like godt i praksis. I en stillingsannonse var det en fordel med gode Excel-kunnskaper. Jeg ringte for å presentere meg som nyutdannet innen IT, men at Excel-kunnskapene ikke var de sterkeste. Ikke tenkte jeg da at det eneste de husket meg for var at jeg var dårlig i Excel. For å si det sånn, jeg ble ikke kalt inn på intervju. Jeg gjorde i stedet kontaktpersonen bevisst på hva jeg ikke var god på – og Excel kan læres! Hvis du skal ringe, så er det for å gi et godt inntrykk.

Ser du en stillingsannonse som er midt i blinken?

Ser du en annonse hvor du tenker at dette er meg, og denne jobben vil jeg ha! Da kan du ringe allerede før du sender inn en søknad. Vær nysgjerrig, presenter deg kort og still noen gode spørsmål som du ikke har fått svar på i annonsen. Følger du opp med en utfyllende CV og en bra søknadstekst, da blir du nok raskt ringt opp for et intervju.
Er du spent på prosessen og søknadsfristen har gått ut, ring og hør om de har mottatt søknaden din.

Lykke til!

Marit Sivertsgård, fagansvarlig Adecco Finance & Office Norge

Illustrasjonsbilde:  freeimages.com