Nedbemannet? 5 tips for å snu nedtur til opptur

Norge har lenge vært et annerledesland i forhold til resten av Europa og store deler av verden – vi klarte oss godt gjennom finanskrisen. Nå begynner pilene å snu her hjemme. Oljebransjen har for lengst merket dette. Andre bransjer melder nå om det samme, så mange vil oppleve å miste jobben fordi bedrifter må restrukturere og effektivisere.

Så hva gjør du om du blir nedbemannet og mister jobben? Helsvart er det jo tross alt ikke!

1) Bearbeid vanskelige følelser
Å miste jobben kan oppleves som «et slag i trynet». Sjokk, fortvilelse, sinne og rådvillhet er gjerne de første følelsene du møter. Senere følger ofte skammen, særlig for menn. Jeg vet om en tidligere direktør som hver morgen reiste med toget som før, og satt på kafé til han dro hjem igjen klokken 16. Han turte ikke å fortelle hverken kona eller venner at han hadde mistet jobben.

Snakk med venner og familie, men ikke grav deg ned. Fokuser på å komme deg videre og ikke bruk tid og energi på å klandre, eller undergrave din tidligere arbeidsgiver. Mest sannsynlig har de gjort det de måtte for å overleve i et vanskelig marked, og for å sikre at ikke enda flere mister jobben i fremtiden. At det ble du som måtte gå handler ikke om deg som person, eller hvordan du har gjort arbeidet ditt. Husk det!

2) Få oversikt og kontroll over økonomien
Planlegg fremover – du må vite hva du har å leve av og forholde deg til det. Finn ut hva du får av støtteordninger og hvor lenge de varer. Få oversikt over utgifter og lag et budsjett. Når dette er på plass vet du hva du har å forholde deg til økonomisk, og hvor lenge du vil klare avdrag på lån osv. Dette gir deg en pekepinn på hvor lang tid du har til å finne en ny jobb, samtidig gir det en trygghet og ro slik at du får konsentrert deg om nettopp det å finne ny jobb.

3) Tenk gjennom hva du vil
Å miste jobben kan sees på som en mulighet. Før du begynner å søke nye jobber er det lurt å tenke gjennom hvor godt du trivdes med jobben og arbeidsoppgavene du hadde, og om det faktisk er dette du vil gjøre videre. Tenk også på hva slags bedrift du ønsker å jobbe i; stor eller liten? Norsk eller internasjonal? Hva slags leder vil du ha?
Kanskje har du nå fått muligheten til å gjøre noe helt annet! Lag deg en topp 3-liste over hvilke jobber du ønsker deg – sikt høyt, men ikke for høyt. Målet skal være å finne en jobb du virkelig vil ha. Det har du fått en gyllen mulighet til nå!

4) Lag en plan
Å finne ny jobb er en fulltidsjobb. Lag deg en plan med konkrete mål. Kartlegg arbeidsmarkedet innenfor de yrker og bransjer du ønsker deg inn i. Sett deg et mål for hvor mange stillinger du skal søke hver uke. Let etter og oppsøk bedrifter du ønsker å jobbe i, og send åpne søknader hvor du tilbyr din kompetanse. Kun 3 av 10 stillinger lyses ut – mulighetene er langt flere enn det kan se ut som ved første øyekast.

5) Sett i gang
Når du vet hva og hvor du vil, og har en plan for hvordan du skal få det til, er det ikke mer å vente på. Mulighetene kommer sjelden til deg – du må ut å finne dem, jage dem og fange dem.

Sett i gang – drømmen venter på deg!