Nettvett er viktig, ta bevisste valg

Posted on

Vi er alle på nett i dag, de fleste av oss mange ganger i løpet av døgnet og i flere forskjellige kanaler. Vi vil aller helst ha en positiv opplevelse og ikke minst positiv omtale på nett. Så hva er da viktig å ha i bakhodet for å være så sikker som mulig når vi logger oss på et sted? Litt nettvett;

Folk skal behandles med respekt

Det er mye lettere å skrive en skarp kommentar på nett enn å si det samme til en person direkte, men husk at det er de samme reglene her som IRL (in real life), mobbing og sjikanering på nett er alvorlige forseelser. Preg av offentlig sjikanering kan føre til anmeldelse og straff, og det er jo greit å unngå. Folk tror de er anonyme på nett, men man legger alltid igjen spor. Det er alltid mulig å finne ut av hvem som har skrevet hva. Følg enkelt og greit denne gyldne regelen: Vær mot andre som du vil at andre skal være mot deg.

Vern om dine personopplysninger

Det er heller ikke alle som er den de utgir seg for å være på nett, flere enn man skulle tro blir lurt og svindlet hver eneste dag. Vær derfor forsiktig med hva du legger ut av personlige bilder og opplysninger. Husk at alt kan spres, ingenting er privat. Bruker du for eksempel Facebook-kontoen din privat er det viktig at du lukker profilen din. Dette må du selv gjøre på Innstillinger, hvis ikke kan alle få tilgang til dine personlige opplysninger. Noen nettsamfunn endrer også innstillingene sine jevnlig uten å informere om dette. Derfor må du også være aktiv når det gjelder eget personvern – sjekk innstillingene dine ofte.

Offentlig full?

De færreste av oss ønsker å komme i avisen eller på TV hvis man er beruset. Så vær forsiktig med telefonen din når du er på fest. Med en smarttelefon har man alltid tilgang til nett, og dømmekraften svekkes som kjent i takt med inntak av alkoholenheter. Her har mange gått på en smell og våknet opp til en relativt tung «dagen derpå», så vær bevisst hva du legger ut av bilder og hvordan du selv blir avbildet. Mange russejenter er blitt misbrukt på pornonettsteder uten at de selv var klar over det.

Vær bevisst på nakenbilder

Hele 20.000 sendte nakenbilde av seg selv via mobil eller internett. Dette er et veldig høyt antall. Det er mange som sender nakenbilder av seg selv på snapchat og tror at det bare varer i noen sekunder. Husk at man kan fint få lagret dette og at det kan spres. 57,2 prosent av ledere mener at nakenbilder på nett kan diskvalifisere deg for en jobb de rekrutterer til. Nakenstuntet du gjorde en sen kveld er kanskje ikke like festlig noen år senere når en potensiell arbeidsgiver googler deg. Det er ingen tvil om at nakenbilder kan få alvorlige konsekvenser for fremtiden, så vær ekstra bevisst på dette. Så sant du ikke ønsker en karriere i sjangeren «Paradise Hotel» bør du unngå dette.

Er det slik du vil at dine fremtidige kolleger skal bli kjent med deg?

 

Ikke legg ut noe du ikke vil at svigermor skal se.

Det som legges ut på nett kan i prinsippet ses av absolutt alle, selv om du tror at siden er privat. Legg heller aldri ut bilder av andre uten at du har fått det godkjent først. Har du selv blitt avbildet uten at du vil, så kontakt den som har lagt det ut og be om at det blir fjernet. Du kan også kontakte eieren av nettsiden eller i verste fall politiet dersom bildet er av en slik art at det må fjernes umiddelbart. Slettmeg.no er en nettside verdt å merke seg.

Førsteinntrykk

Bombetrussel på Facebook.

Er du uheldig, som en ung gutt faktisk var, kan oppfordringen din til fest på Facebook bli tatt som en bombetrussel. Og det er jo litt leit. Husk at det du skriver kan misforstås, så tenk deg om før du publiserer. Dette gjelder også hvis du blogger, ikke fortell alle alt om deg selv, det er lett å misbruke. Så, med litt sunn fornuft kommer du langt. Nettet er også en finfin arena for å markedsføre seg selv. Bestem deg for hvordan du vil framstå når andre leser om deg på nett, hva du sier i de forskjellige kanalene og hvilke bilder som finnes av deg. Gjør du dette riktig kan det være en fin døråpner til arbeidslivet.

#Tenkpåfremtiden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *