Ny jobb og på hjemmekontor? – slik blir du kjent med kollegene

Å begynne i ny jobb kan være spennende og skummelt nok, og det blir ikke lettere med å starte med hjemmekontor. Hvordan kan man bli kjent med nye kolleger, og kommunisere best mulig med teamet? – eller hvordan gjøre et godt inntrykk digitalt?

Stadig flere begynner i ny jobb med å ha hjemmekontor. Les videre for nyttige tips om hvordan du kan bli kjent med dine nye kolleger mens du jobber hjemmefra. 

1. Snakk om forventningene med din leder

Når du begynner i ny jobb er det viktig å forstå hva som forventes av deg. Når du arbeider hjemmefra, kan du ikke bare stikke bortom pulten til lederen din for å stille spørsmål. Da er det lett å føle seg litt bortkommen. Vær proaktiv og be om et møte på tomannshånd for en gjennomgang av din rolle og de oppgavene du skal utføre. Da får du samtidig mulighet til å høre hva han eller hun mener, og du får en forventningsavklaring.  Hvis lederen din ikke har planlagt oppfølgingsmøter allerede, bør du be om regelmessige samtaler for å holde fremdriften og sikre god kommunikasjon. 

2. Finn ut hvordan dine kollegaer vil kommunisere 

Tenk på de tidligere jobbene du har hatt, dersom du har arbeidserfaring. Du har kanskje hatt ledere som foretrekker e-post fremfor telefon, eller teammedlemmer som bare kommuniserer via chat? Når du jobber hjemmefra er det særlig viktig å vite hvordan teamet, lederen din og andre avdelinger foretrekker å kommunisere. Den beste måten å finne ut det på? -Bare spør! I tillegg til å finne ut om telefon, chat, e-post eller videosamtale er best, kan du finne ut når på dagen og hvor ofte de vil kommunisere. Benytt anledningen til å nevne hva du selv foretrekker for å sikre en gjensidig god dialog. Gode relasjoner avhenger av god kommunikasjon – det gjelder også i arbeidslivet! 

3. Få kontakt med teamet 

Når du jobber hjemmefra, går du glipp av interaksjonen ansikt til ansikt og de spontane samlingene som skaper samhold på arbeidsplassen. Du må anstrenge deg mer for å bli kjent med kollegene. Hvis lederen din ikke har planlagt dette allerede, bør du organisere et ukentlig møte med teamet for å holde deg oppdatert. I tillegg er det lurt å ha samtaler på tomannshånd med kollegene og lederen din for å bli bedre kjent. Driv intern nettverksbygging – henvend deg til de nye kollegene og spør om det er andre medarbeidere eller team du bør ha kontakt med. Her kan det faktisk være en fordel å være på nett. Du kan lettere kontakte folk uten at det oppleves som forstyrrende. 

4. Sett av tid til uformell kommunikasjon 

For å bli kjent med nye kolleger holder det ikke bare å snakke jobb. En fin måte å bli bedre kjent er å delta på eller arrangere uformelle nettmøter. Digitale morgenmøter eller videosamtaler på fredag ettermiddag er en mulighet for å prate litt om livet utenfor jobben. På den måten får du vite mer om kollegene dine, både personlig og yrkesmessig. Ved å bli bedre kjent kan du bygge sterkere og mer holdbare relasjoner.  

5. Still spørsmål 

Still spørsmål etter hvert som de dukker opp, akkurat som når du begynner på en fysisk arbeidsplass. Som nevnt er det viktig å være klar over forventningene når du begynner i ny jobb, Det å stille spørsmål er en vesentlig del av dette. Ingen spørsmål er dumme! Lederen din og kollegene dine vil at du skal få en god start, så innhent all informasjon du trenger og ikke vær redd for å be om en forklaring. Slik unngår du feiltrinn og får samtidig en forståelse av kollegenes roller og ekspertise. 

En start med hjemmekontor kan være en god start  

Forhåpentlig vil disse tipsene være nyttige for å få en god start i den nye jobben. Bare fordi du jobber hjemmefra, betyr ikke det at du ikke kan bygge sterke relasjoner til de nye kollegene dine. Husk at du ble valgt til denne stillingen, så du er allerede en verdsatt medarbeider. Utnytt de mange kommunikasjonsverktøyene til å få kontakt digitalt, og du føler deg snart som et medlem av teamet. Hvis du begynner å bygge relasjoner nå, får du nytte av det langt inn i fremtiden – enten du jobber hjemmefra eller ikke.