Om kameler og seigmenn

En historie fra virkeligheten

En bekjent av meg jobbet inntil nylig i et verdensomspennende konsern. Han startet som selger og gjorde stor suksess. Han ble raskt forfremmet til Key Account Manager og gjorde det bra i denne stillingen også …

Deretter begynte han å jobbe seg inn «i kikkerten» til den europeiske konsernledelsen, og en lovende internasjonal karriere startet. I flere år jobbet han på produktsjefnivå i ulike land. Seiersgangen ville ingen ende ta og hans aura av uovervinnelighet var nesten til å ta og føle på. Han ble til og med europeisk markedssjef for et produktområde med personalansvar for 8 medarbeidere.

Denne karen klarte å vekke mye entusiasme, tillit og «den gode magefølelsen» hos konsernledelsen – han var tross alt en god selger – som utfordret ham til å ta spranget og bli Country Manager. En topplederjobb. Nirvana! Nådd i en alder av noen-og-førti.

For å gjøre en lang og trist historie kort: Brått begynte problemene å hope seg opp, og da han valgte å ta noen «snarveier» ble han sagt opp og måtte forlate bedriften på dagen. Glemt var de gode tider. Konsernledelsen viste seg fra sin mest nådeløse side.

Inkompetansenivå

Ingen er gode på alt. Etter en solid seiersgang ble min bekjent forfremmet til sitt inkompetansenivå. For oss som rekrutterer og vurderer mennesker til stillinger finnes det en nærmest hellig oppgave, som nettopp går ut på å hjelpe kandidater og bedrifter å unngå slike fallgruver. For dette skjer i en eller annen form i arbeidslivet verden over, hver dag. Det er en utbredt misforståelse at lederjobber, uansett, er mer verdt enn alle andre jobber. Ingenting er mindre sant. Den jobben som er mest verdt er den du føler deg vel i, lykkes i og bidrar best i. Også utenfor arbeidstid fordi du orker å ha et fullverdig privatliv.

Skal man da aldri la seg utfordre til å ta en lederjobb eller ta en sjanse? Jo, absolutt! Jeg mener man skal utfordre seg selv og andre regelmessig for å vokse som menneske. Men man skal gjøre det i visshet om at man, om ikke annet, har gode forutsetninger for å lykkes. Kunnskap, kompetanse, personlighet, evner og (type) motivasjon skal avdekkes gjennom utprøvd metodikk og anerkjente testverktøy. Både i eksterne og interne rekrutteringer. Tenk hva denne personen kunne ha bidratt med i bedriften hvis han bare hadde fått litt veiledning!

Selvinnsikt?

Det å lære seg selv å kjenne er ingen enkel prosess. Som regel ikke helt smertefritt heller, fordi det medfører at man er nødt til å se og erkjenne det man ikke er. Og da kan det hende man må svelge en og annen kamel når det gjelder stolthet. Men når alt er sagt og gjort vil man stå frem i den andre enden som klokere, lykkeligere, inspirert og full av ambisjoner. Og langt bedre rustet til å klare hverdagen. Og kamelen? Den viste seg i virkeligheten å ikke være større enn en seigmann. Og de svelger vi gjerne …

 

Gjesteblogger: Eric Bontenbal

Tittel: Rådgiver Adecco Search & Select

Bio: Flyttet fra Nederland til Norge i 1992. Jobbet i rekrutteringsbransjen siden 1996. Begynte å jobbe i Adecco Select i Follo/Østfold i 2004, sluttet i 2009, for så komme tilbake til Adecco Search & Select i 2011.

– Jeg brenner for å hjelpe bedrifter med å ansette rett person i rett stilling. Noe av det viktigste å mest verdifulle man kan bidra med.

Svært opptatt av faglig utvikling og trender i rekrutteringsbransjen. Seiltrener for barn 9-12 år i Optimistjollen.

Linkedin: http://no.linkedin.com/in/ericbontenbal

 

 

 

1 thought on “Om kameler og seigmenn”