Om netthets og lavmål i kommentarfelt

Nylig sparket organisasjonen «No hate» i gang aksjonen #ruskenpånett – en storrengjøring av digitale kommentarfelt. De har fått med seg over 30 større organisasjoner på en nasjonal dugnad. Nå skal det bli en triveligere form på kommentarene der ute.

Det trengs, for å si det forsiktig. Det finnes så mye hets og sjikane, folk bruker ord og vendinger de neppe ville ha brukt ansikt til ansikt. For dette hatet går stort sett på person, ikke sak. Det kan virke som om de hekter seg på et bestemt tema og kanaliserer alt sitt sinne i kommentarfelt. Vindmøller, ulv, innvandring og ikke minst bompengemotstand seiler opp som favorittsaker. Man kan jo lure, skjønner de ikke omfanget av skaden de gjør? Konsekvensene av dårlige handlinger?

Netthets mot ungdom som står opp for noe

Seksten år gamle Greta Thunberg, den modige aksjonisten for klima har måttet tåle mye. Hun er et forbilde for ungdom i Europa, i motsetning til svært mange sinte, voksne folk som sjikanerer henne over en lav sko. Greta svarer godt for seg, hun er flink med ord. De som hetser henne har derimot mye å gå på når det gjelder språk og innhold. Dette trekker jo inntrykket ned, og godt er det. Likevel har netthetserne en kraftig og ødeleggende stemme der ute som må målbindes. De må få voksenopplæring; Sak fremfor person. Konstruktiv kritikk fremfor hets.

Netthets fordi man i jobben tar upopulære valg

Ordføreren i Klepp har i lang tid måttet tåle grov sjikane av folk som er imot bompenger lokalt. Da hun sto frem denne uken, var det fordi hetsen hadde blitt fysisk voldelig. Sønnen hennes ble slengt i veggen av en illsint bompengemotstander. Hun burde visstnok tåle vold mot familien pga. en slik viktig sak, ifølge den lokale motstanderen. Nei, hverken hun eller hennes familie skal tåle slik hets eller fysiske angrep. Da ordføreren ble invitert til NRK for å snakke om saken, spurte hun først sønnen om hun burde stille. Ja, han ville det. En modig fyr.

Hvordan vi uttrykker oss er viktig

Ord og uttrykk har mye å si for hvordan man blir oppfattet, og spesielt når man er uenig om en sak. Den digitale forsøplingen forsurer debattformen, derfor vil nå organisasjonen «No hate» til livs – med selveste Erna Solberg i front for aksjonen. Hun åpnet den nasjonale dugnaden på Youngstorget, og sammen med mange andre underskrev hun på en personlig oppfordring om å oppføre seg på nett – i et kommentarfelt på papir. Symbolsk er dette sterkt. Erna med flere underskrev i full åpenhet, ikke anonymt bak en skjerm. Jeg likte spesielt godt Håkon Ødegaard fra Norsk Folkehjelps bidrag; «Fordommer fordummer». Enklere og bedre kan det vel knapt sies.

Så bli med på vårens vakreste, digitale storrengjøring – gi ros og klapp på skulderen til folk som står opp for noe og som vil utrette noe bra. Hvis alle bidrar med litt lys og varme kan forhåpentligvis netthetserne oppdras og temmes.

Det hadde vært noe.

 

Kilder: Kronikk i Aftenposten 28. mai v/Bård Vegar Solhjell, @erna_solberg, #ruskenpånett

Illustrasjon:  #ruskenpånett