Oppsigelse – hvordan gjør du det?

Det finnes mange grunner til at man ønsker å avslutte et arbeidsforhold, både positive og negative. Kanskje du nettopp har takket ja til en ny jobb? Eller sliter du med en håpløs leder? OK, du har bestemt deg for å si opp. Hva gjør du nå?

Det er viktig å si opp med stil

Jeg googlet «oppsigelse», og fikk treff på en meget bra artikkel i Ukeavisen Ledelse. Den er publisert i 2010, men duger like fint i dag. Der finner du maler, nyttige tips og råd som kan være nyttig for karrieren din. Det er nemlig svært viktig å avslutte et arbeidsforhold på en ordentlig måte, fordi du fort kan møte deg selv i døra. Hvis du er sint eller frustrert, så snakk med en du stoler på, og helst en person du ikke deler arbeidsplass med i første omgang. Det viktigste er at vedkommende kjenner deg godt og vil deg vel. I neste omgang kan du ta det opp med den det gjelder på jobben, men husk: Vær alltid saklig.

Rent praktisk må oppsigelsen alltid være skriftlig. Du trenger ikke oppgi årsaken til at du ønsker å slutte, men få med stillingstittelen din, ansattnummer og dato for oppsigelsen.

Vær positiv

Når du har levert din oppsigelse er det viktig å stå løpet ut til siste arbeidsdag. By på deg selv og vis interesse, da blir du husket som en god kollega. Er du skikkelig lei og ønsker deg langt bort – gled deg til alt det nye som skal skje, dette er jo snakk om en begrenset periode. Det er lett å lire av seg noe negativt når man sint eller frustrert, men hold deg for god for slikt, det vil kun gå ut over deg selv. Én ting er hva man kan si ansikt til ansikt, noe helt annet er hva man kan tillate seg på nett. Sosiale medier gjør vårt lille land enda mindre, og stor skade kan skje dersom du publiserer noe negativt om din arbeidsplass. Det kan i verste fall føre til at du blir sagt opp, før du rekker å gjøre det selv.

En av våre ledere avsluttet nylig sitt arbeidsforhold med topp stilkarakter. Han passet på å overføre erfaring og informasjon til sine nærmeste medarbeidere. Han løp i møter og viste en herlig glød og positiv innstilling, selv om tankene hans sikkert kretset mye om den nye jobben. Innsatsen ble lagt merke til, ja selv konsernsjefen vår var imponert; Takk-for-innsatsen-talen bar preg av at slike medarbeidere ville han gjerne ha tilbake en vakker dag. Ingen dårlig attest, det.