Redd for å gjøre feil på jobb? Her er noen tips.

Redd for å gjøre feil på jobb?
Gjøre feil på jobb – ikke så farlig. Bilde: Photo by Pawel Janiak on Unsplash

Har du noen gang gjort en feil på jobben? Helt sikkert, det er jo menneskelig. Hvorfor er det så mye negativt knyttet til å gjøre feil – spesielt på jobb?

Gjør det noe å feile?

Dersom du har gjort en skivebom, kan du spørre deg selv – hva så? Enten det er timer, verdier eller materiale som har gått tapt, kan du antagelig ikke gjøre noe med det uansett. Se på det som en investering i «hva man ikke skal gjøre» både for deg og selskapet.

Når du blir møtt med åpenhet

Jeg jobbet tidligere som snekker. Det kan noen ganger bli mye armer og bein, og plutselig er et hull der det ikke skulle være. Det blir dyrt når en kjøkkenbenkeplate i heltre på tre meter har et hull som er større enn koketoppen. Bransjenormen var «you break, you buy». Jeg var utrolig heldig med min sjef, som tok regningen uansett. Det ble ikke så mange slike hendelser.

Når feil blir slått hardt ned på

Jeg har også hatt sjefer som har reagert helt motsatt – banneord inkludert. Jeg kan love deg at når noen har gitt deg huden full, blir du alt annet en produktiv. Jeg mener det er ødeleggende å ha en sjef som slår hardt ned på feil. Man mister lett motivasjonen og det mellommenneskelige – fordi ingen er perfekte, hele tiden, alltid. Man må få mulighet til å vokse og lære, ellers blir det fort ny arbeidsplass.

Lære av feil

Selv har jeg gjort min porsjon med feil oppigjennom, tross min streben etter det perfekte. Når jeg skjønte at det er feilene jeg lærer av, fikk jeg en annen holdning til å gjøre en. Men det er en stor forskjell på å lære av feil og å ikke bry seg om man har gjort en.

Hvordan møte feil?

Når jeg var yngre var det å gjøre en feil krise. Det føltes som at jeg skulle dø. Jeg var så oppslukt av de negative følelsene, at jeg ikke så en feil for hva det var, nemlig læring. Med årene og veldig gode sjefer, har jeg klart å snu dette. Selvfølgelig hender det at jeg overreagerer, men da er det bare å puste rolig og tenke «er det så farlig?». Som regel kommer jeg frem til at svaret, det er nei.

Hvordan reagerer du?

Så neste gang noen gjør en feil, enten det er sjef eller ansatt, ha en åpen innstilling. Prøv å se hva du kan lære, uansett om det er din feil eller ikke. Det er ditt ansvar hvordan du velger å håndtere situasjonen, uavhengig hvem som har skylden.

Våg å gjøre feil 

Noen arbeidsplasser oppmuntrer til å prøve nye ting, teste og ikke minst feile. Det å våge prøve noe nytt, som kan feile, er modig. Det er også modig å komme med en ny ide. Det er feilene som gjør at vi utvikler oss. Neste gang du står ovenfor en utfordring, tenk som Pippi: «dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert». Det verste som kan skje er at du lærer noe.

1 thought on “Redd for å gjøre feil på jobb? Her er noen tips.”