Why does it always rain on me?

Etterlengtede sommermåneder er endelig her, og du er klar for ferie. Men hvor blir det av sola?

Jeg blogget tidligere i sommer om tips for å få den gode sommerfølelsen, når du er den eneste på kontoret som ikke har ferie. Men så er det en del som får det motsatte problemet. Ferie har du, men sommer er det ikke spor av.

Å hoppe på tur til Syden er uaktuelt, fordi alle pengene er brukt på solkremer og lett sommertøy (eller husleie, for all del). Så selv om dette er mindre jobbrelatert, og sånn sett utenfor Gratis påfylls ekspertområde – her har du noen tips/miniprosjekter for å unngå å bli gal av dårlig vær om sommeren:

Les boka du alltid har ment å lese

Finn fram din dårlige samvittighet i bokform, og gjør deg klar for å takle den én gang for alle. Om det er Knausgård eller Shantaram, alle har en bok de ikke har hatt tid til å lese. Nå har du tid, så les i vei. Hvis du fortsatt ikke kommer gjennom, er det bare å stryke den fra listen og glemme den. Du har prøvd, det funket ikke. Livet er for kort.

If you can’t beat it …

Det er  jo ganske deilig å være ute i sommerregnet, så lenge du ikke er på vei noe sted og blir gående i våte klær med sminke som roper «vaskebjørn chic». Du skal ikke noe sted, få på deg gummistøvler og kom deg ut i regnet. Hopp i en sølepytt eller to når du først er i gang. Er det varmt nok, kan du til og med bade (i sjøen, men pass deg for brennmaneter!)

Turist i egen by

Når var sist gang du var på den superkjente turistattraksjonen på hjemstedet ditt? Hvis det var på obligatorisk skolebesøk i 8. klasse, tror jeg du er relativt typisk for folk flest. Men kjente turistattraksjoner er stort sett det av en god grunn. Så dra, se det igjen med voksne øyne og la deg imponere på en måte som ikke er mulig i ungdomsskolealder. Bor du i Oslo, kan du for eksempel benytte deg av privilegiet av å kunne se gratis det noen nettopp betalte ufattelige 615 millioner for, nemlig Skrik på Nasjonalgalleriet.

Innepils

Utepilsens mindre kjente bror. Men innepils kan være ganske stas det og, når gjort riktig. Stor fordel med å være på kafé i ferietiden? Nesten ingen andre er det. Nyt tomme(re) kafeer,  og at det er mulig å kjøpe kaffe på Kaffebrenneriet uten ventetid. Det er ingen kø, fordi du ikke må forholde deg til arbeidstid, og dermed unngår rushperiodenek

Lær deg pensjonen din

Jeg tok denne til sist fordi jeg vet det ikke høres så spenstig ut. Men undersøkelser viser at flertallet av nordmenn ikke forstår pensjon. De vet ikke forskjellen på innskudds- og ytelsespensjon, for å ikke snakke om hvilken ordning de selv omfattes av. Dette er veldig dumt. Alle bør lese seg opp for å forstå sin pensjonsordning. Jeg skjønner at det ikke føles så sommerlig, men man kan jo si at pensjonen din i stor grad vil påvirke hvor fin det som antakelig blir den lengste ferieperioden i livet ditt. Så det er vel verdt å bruke litt tid på. Og nå regner det jo allikevel.

Slik kan du altså få tiden til å gå uten å forgå av kjedsomhet. Men skulle du ikke klare å fylle opp all tiden, så husk at det å rekke å kjede seg litt kan være et godt tegn på at du har slappet av. Og det å glede seg til å komme tilbake på jobb når ferien er over, er jo faktisk en bra ting.