Setter foten ned mot høye hæler på jobb

I Dagbladet kunne vi nylig lese om Yumi Ishikawa (32) fra Japan, som setter foten ned mot høye hæler. I 2017 startet hun bevegelsen #kutoo for å få bukt med pålagte kleskoder i arbeidslivet der høye hæler inngår.

Å bruke flate sko på jobb blir regnet som uhøflig i Japan (!). Navnet #kutoo er inspirert av #metoo, med utgangspunkt i ordet kutsu som betyr sko, og kutsuu som betyr smerte.

Nødvendig og fornuftig?

Mange japanske menn har sagt seg enig i at dette kravet om høye hæler er unødvendig og galt, og Ishikawa håper nå på en lov som kan forby arbeidsgivere å tvinge kvinner inn i slike sko på jobb. Arbeidsminister Takumi Nemoto på sin side antyder at det er generelt akseptert i samfunnet å bruke høye hæler på jobb. I følge ham er det både nødvendig og fornuftig. Mon det. Man har en lang vei å gå i Japan, for å si det sånn.

Lignende protester i Europa

I Norge velger vi stort sett antrekk selv, og godt er det. I noen konservative selskaper har man likevel en forventning om at høye hæler er en naturlig del av kleskoden, men ingen er vel så langt blitt nektet adgang med lave hæler. Dette har faktisk skjedd i Storbritannia. Nicola Thorpe satte i gang en underskriftskampanje etter at hun ble bedt om å stille på jobb med høye hæler. Medienes dekning av kampanjen bidro til at selskapet likevel ønsket lavhælte kvinner velkommen tilbake på jobb.

Klær skaper folk

Det er ubehagelig å få kritiske bemerkninger når det gjelder antrekk, for det blir jo personlig. Det er viktig å føle seg vel for å ha en god dag, og antrekket har en (god) del å si. Mange kvinner har stor glede av å sko seg opp på jobb, bokstavelig talt. Det er flott å se kvinner som kan kunsten å føre seg elegant på høye hæler, ingen tvil om det. I den andre enden av skalaen har vi dem som stolprer hjelpeløst av gårde, uten å ha fått nødvendig innføring i teknikken. Det er alt annet enn elegant. Men det er håp for alle – moten svinger, og i dag er stilige sneakers en del av motebildet, også til kjoler og skjørt.

Kvinner, karriere og høye hæler = sant

Legg merke til skotøyet neste gang du ser en karrierekvinne avbildet. Camilla Stoltenberg tok et skråblikk på fenomenet i Morgenbladet for en tid tilbake, hun undret seg over greia med spisse, høyhælte sko og kvinner med makt.

Å bruke hæler som metode

Vi kvinner pynter oss for hverandre, sies det – men i jobbsammenheng tror jeg hælfaktoren er myntet på våre mannlige kolleger. Noen kvinner ønsker å komme mer på linje (øyehøyde) med sine mannlige kolleger, andre bruker stiletthæler som «våpen» for å få gjennomslag. Distraksjon som maktfaktor er en velkjent og utbredt strategi. Skal man få gjennomslag og mulighetene er rundt middels, så «kle deg opp og høyt». Og det funker. Lenger er vi ikke kommet i 2019.

Høye hæler kan gjøre stor skade

Én ting er å gå med høye hæler en fin kveld i godt selskap, men åtte timer eller mer på jobb? Det er jo naturstridig, og svært belastende for rygg, legger og føtter. Med høyhælte sko følger ofte en meget innskrenket plass i front, og da må tærne lide for skjønnheten. Er det virkelig verdt det? Alvorlige skader i foten kan utvikles over tid når man går i trange sko. Skjev stortå og såkalt hammertå er svært utbredt blant kvinner. Mange må til og med opereres for å kunne gå normalt igjen. Kanskje det ikke er så dumt å spare de høyhælte til fest?

Illustrasjonsbilde: unsplash.com