Slik får du sommerjobb

De siste årene er det blitt mer konkurranse om sommerjobbene, og flere bedrifter klarer seg nå uten sommervikarer. Så hva kan du gjøre for å hevde deg i kampen om sommerjobben? Her er mine beste tips.

Begynn tidlig. Det er en dårlig strategi å begynne å tenke på sommerjobb dagen før du starter ferie. Jeg vet at tiden går fort – men jo tidligere du starter forberedelsene, jo bedre. Forskjellige bransjer rekrutterer til sommerjobb til ulike tider. Noen lyser ut sommerjobbene sine rett over nyttår, andre ikke før i mai. Men det er alltid lurt å bruke god tid på å forberede seg. Og det er mye bedre å være litt for tidlig ute enn litt for sent.

Gå bredt ut. Ikke gjør bare én ting – bruk alle muligheter du har. Kontakt gjerne lokale bemanningsbyråer, da disse har god kjennskap til det lokale arbeidsmarkedet. Men ikke bare registrer en CV og tro at sommerjobben skal falle i hendene på deg. Bruk nettverket ditt, legg for eksempel ut på facebook at du ønsker deg jobb, og spør om det er noen der ute som vet om ledige stillinger. Kjenner du noen som har hatt en sommerjobb du kunne ønske deg, spør dem hvordan de fikk den.

Dette betyr også: Søk ikke bare på utlyste stillinger. Ring rundt, skaff deg oversikt over hvordan de ulike bedriftene får tak i sommervikarer – og om de i det hele tatt ansetter vikarer om sommeren. Ofte er det flere stillinger ledig enn hva som blir utlyst, og det kan være smart å ta direkte kontakt med de ulike bedriftene. Så lenge du forbereder deg og går fram på en profesjonell måte, vil dette være helt greit. Det er veldig lurt å ha en CV klar, så du kan følge opp med å sende den over med én gang.

Ikke vær for snever eller kresen. Veldig mange studenter begrenser seg ved å kun se etter jobber som er direkte relatert til det de studerer. Men husk at det kan være bra å ha en jobb som også er litt utenom det en ønsker å utdanne seg til. For noen arbeidsgivere kan det faktisk være et sjarmpoeng at du har hatt en jobb som er utenfor kontoret. Hvis det er slik at du ikke har så mye jobberfaring, så husk at det viktigste for deg er å få referanse på at du er pålitelig, motivert og ikke redd for å ta i et tak. Alt dette kan du få vist gjennom alle type jobber. Og ikke minst: Jo nærmere sommeren vi kommer, jo mer fleksibel må du være til type stilling og arbeid. Husk at all jobberfaring er bedre enn ingen erfaring.

Vær voksen når du søker jobb. Ta sommerjobben like alvorlig som en hvilken som helst annen jobb, og dette gjelder også søknadsprosessen. Alle arbeidsgivere ønsker seg motiverte arbeidere som virkelig har lyst til å jobbe hos dem. Bruk tid på CV og søknad, og pass på at du viser deg fra din beste side når du er i kontakt med potensielle arbeidsgivere. Selv om det kanskje ikke er drømmejobben, la ikke dette gjenspeile seg overfor potensielle arbeidsgivere – det er en dårlig plan.

Til slutt, ikke gi opp. Selv om det er blitt mer konkurranse om sommerjobbene, så er det fortsatt mange som skal besettes fra nå av og frem mot sommeren. Så her er det bare å stå på. Og følger du tipsene over, er jeg helt sikker på at det vil gå din vei. Lykke til!

Gjesteblogger:

Anne-Stine Talseth, tidligere Head of Digital | Adecco Group Norway